Bugün Kıbrıs
Baf Bölgesel Turizm Kurulu (Etap), Mayıs ayında başlattığı ve yerli turistleri bölgeye çekmeyi hedefleyen yaz kampanyasının bugün tamamlanacağını duyurdu.
Kurul, bu girişimin “turizm faaliyetlerini güçlendirmek ve hedefli tanıtım ile reklam çalışmaları sayesinde iç pazardan gelen ziyaretçi sayısını artırmak” stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti.
Kampanya kapsamında 600 binden fazla potansiyel ziyaretçiye ulaşıldı, 550 bin kullanıcı reklamlarla etkileşim kurdu. Tanıtım videoları ise sosyal medyada 385 binden fazla kişi tarafından izlendi.
Etap, kampanyada Baf’ın eşsiz plajları, zengin doğal çevresi, kültürel ve tarihi mirası, yerel mutfağı, sunduğu otantik deneyimler ile etkinlik ve aktiviteler açısından çeşitliliğinin ön plana çıkarıldığını vurguladı.
Kampanya sona erse de Ağustos ve Eylül aylarında düzenlenecek Opera Festivali, müzik geceleri ve konserler gibi etkinlikler için tanıtım mesajları devam edecek.
Eylül-Aralık döneminde ise Baf’a kısa tatiller ve büyük etkinliklere katılım amacıyla ziyaretçi çekmeye odaklanan yeni bir tanıtım kampanyası başlatılması planlanıyor.
TURİZMDE YAPISAL SORUNLAR VE HEDEFLER
Etap Baf İcra Direktörü Nasos Hadjigeorgiou, bölgenin Kıbrıs’ın genel turizm sorunlarından muzdarip olduğunu belirtti: mevsimsellik, altyapı eksiklikleri ve su sıkıntısı.
• Konaklama kapasitesi: Hedef, ilçedeki 29 bin otel yatağının en az 17 bininin yıl boyu açık kalması. Şu anda bu rakam yaklaşık 11 bin.
• Ulaşım: Almanya, İskandinav ülkeleri ve Mısır ile Lübnan gibi Orta Doğu pazarlarından daha fazla uçuş talep ediliyor. Havalimanı bağlantıları, şehirler ve kırsal alanlar arasındaki karayolu ulaşımı iyileştirilmeli.
• Baf Havalimanı: Yazın yoğun dönemlerde kapasite sorunu yaşanıyor. Devam eden genişletme çalışmalarıyla bu sorun hafifletilecek.
• Geciken projeler: Yeroskipou yüzme havuzu, spor alanları ve Potima’daki Baf marinası hızla tamamlanmalı.
SU KITLIĞI VE KIRSAL ALANLARIN BOŞALMASI
Uzun kuraklık dönemleri ve devletin yetersiz müdahalesi, turizm sezonunda su teminini zorlaştırıyor. Bu durum hem haneleri hem de tarımsal sulamayı etkiliyor, maliyetleri ve gıda fiyatlarını artırıyor.
Hadjigeorgiou, kırsal bölgelerin “turizmin yeşil omurgası” olarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Gençleri kırsala geri çekecek, mevcut nüfusu konut ve istihdam ile destekleyecek programlar talep etti.
TURİZM MODELİNDE DÖNÜŞÜM
Baf’ın hâlâ geleneksel “deniz-kum-güneş” modeline ve sınırlı sayıda pazara bağımlı olduğunu belirten Hadjigeorgiou, spor ve kültür turizmi gibi alternatif alanlara yatırım yapıldığını açıkladı. Bu dönüşüm, bağımsız gezginleri çekmek için dijital araçlar ve hedefli kampanyalarla destekleniyor.
Bölgedeki küçük aile işletmelerinin korunması, tarihi yapıların turizme kazandırılması ve enerji verimliliği yatırımlarının teşvik edilmesi çağrısında bulundu.
POLONYA PAZARI HEDEFTE
Etap, 2025 eylem planı kapsamında Polonya’da tanıtım faaliyetlerini artırdı. 2024’te Polonya’dan Kıbrıs’a gelen turist sayısı 335 bini aşarak önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Baf, bu ziyaretçilerin neredeyse yarısını ağırlıyor.