Avrupa Birliği’nin eski dış politika şefi Josep Borrell, Avrupa Birliği liderlerinin İsrail üzerinde yeterli baskı kurmamalarının ileride sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
Avrupa Birliği’nin eski dış politika sorumlusu Josep Borrell, Cuma günü The Guardian’da yayımlanan bir makalesinde, “soykırımı ve uluslararası hukukun ihlallerini durdurma gücüne sahip olup da harekete geçmeyenlerin, bu suçlara ortak olduklarını” belirtti. Borrell, “Maalesef bu, Avrupa Birliği liderleri ve üye devletlerin liderleri için de geçerli” ifadelerini kullandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hükümeti tarafından işlenen insanlığa karşı suçlara atıfta bulunan Borrell, “AB ve üye devletlerinin liderleri, muhtemelen gelecekte bu suçlara ortaklıkları nedeniyle hesap vermek zorunda kalacak.” dedi.
2019–2024 yılları arasında AB’nin dış ilişkiler şefi olarak görev yapan ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaklaşık 5 yıl beraber çalışan 78 yaşındaki İspanyalı siyasetçi, Avrupa liderlerinin Gazze’deki insani yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail’le olan AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nı iptal etme yönünde yasal bir sorumluluğa sahip olduklarını vurguladı.
İsrail’e ticaret, vize kolaylığı, birçok alanda iş birliği ve ayrıcalıklar tanıyan AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın iptal edilmesinin gerekliliğinin altını çizerek “İsrailli liderleri insanlığa karşı suç işlemekten vazgeçirecek tek dil budur.” ifadelerini kullandı.
Borrell, AB’nin Netanyahu hükümetine baskı yapmaktaki başarısızlığının birliğin uluslararası itibarına zarar verdiğini belirtti ve AB’yi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı gösterdiği sert tepkiyle kıyaslandığında İsrail’e çifte standart uygulamakla suçladı.
Borrell ayrıca İsrail’e yönelik silah sevkiyatlarının durdurulması, Batı Şeria’daki yerleşimlerden ithalatın yasaklanması, aşırı sağcı bakanlara yaptırım uygulanması ve Netanyahu’nun Avrupa hava sahasına girişinin yasaklanması gerektiğini söyledi.