Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer Kobani tutuklularının tahliye başvurusu, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.
T24’te yer alan habere göre, Demirtaş ve diğer tutukluların cezaevinde kalmasına hükmeden mahkeme kararında, AİHM kararının henüz kesinleşmediği belirtildi. Mahkeme, Demitaş hakkında verilen AİHM kararlarıyla ilgili icrai sürecin devam ettiğini, bunun da nihayetlenmediğini kararına gerekçe gösterdi.
Demirtaş dahil sanıkların, uzun tutukluluk süresi nedeniyle tutuklu sayılamayacağını belirten mahkeme, bu sanıklar hakkında kendisinin karar verdiğini, böylece sanıkların hükmen tutuklu hale geldiklerini belirtti. Mahkeme, Yargıtay içtihatlarına göre de hükmen tutukluluğun uzun tutukluluk süresinden sayılamayacağını öne sürdü. Karara itiraz yolu ise açık.
Diyarbakır’daki evinden 4 Kasım 2016’da gözaltına alınıp tutuklanan ve hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iki kez, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bir kez ihlal kararı verip tahliyesini istediği eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için AİHM bir ihlal kararı daha verdi.
Avukatlar, kararın ardından tahliye ve ardından beraat için harekete geçerek, Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tüm Kobani davası tutukluları hakkında tahliye başvurusunda bulundu.
‘AİHM KARARI KESİNLEŞMEDİ’
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi ise Kobani davası sanıkları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Aynur Aşan, Bülent Barmaksız, Dilek Yağlı, Şenoğlu, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Nazmi Gür, Pervin Oduncu, Zeynep Karaman, Zeki Çelik, Zeynep Ölbeci Günay Kubilay ile İsmail Şengül’e ilişkin tahliye başvurularını reddetti.
AİHM’in verdiği karara rağmen Demirtaş ve diğer tutukluların cezaevinde kalmasına hükmeden mahkeme kararına, “AİHM kararının kesinleşmemesi” gerekçe gösterildi.
Buna göre, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı’nın Demirtaş’ın AİHM kararıyla ilgili mahkemeye gönderdiği inceleme yazısında, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İkinci Dairesi 8 Temmuz 2025 tarihinde Selahattin Demirtaş’ın başvurusuna ilişkin incelemesini tamamlamış ve ihlal kararı vermiştir. Karar henüz kesinleşmemiştir” denildi.
Mahkeme, Demitaş hakkında verilen AİHM kararlarıyla ilgili icrai sürecin devam ettiğini, bunun da nihayetlenmediğini kararına gerekçe gösterdi.
‘HÜKMEN TUTUKLULAR’
Demirtaş dahil sanıkların, uzun tutukluluk süresi nedeniyle de tutuklu sayılamayacağını belirten mahkeme, bu sanıklar hakkında kendisinin karar verdiğini, böylece sanıkların hükmen tutuklu hale geldiklerini belirtti. Mahkeme, Yargıtay içtihatlarına göre de hükmen tutukluluğun uzun tutukluluk süresinden sayılamayacağını öne sürdü.
Karara itiraz için Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurulacak.
‘YURT DIŞI YASAĞI KALKTI, YAKALAMA KARARI KALDIRILMADI’
Öte yandan mahkeme, diğer sanıklar Cihan Erdal ve Nezir Çakan hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verirken, Erdal hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını ise reddetti.
Mahkeme, sanık Zeki Çelik’in sağlık durumu yönünden belirtilen rahatsızlıklar nedeniyle ceza infaz kurumunda kalıp kalamayacağına dair de Adli Tıp Kurumunca ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü bir hastanesinden rapor aldırılması için bulunduğu cezaevine yazı yazılmasına karar verdi.