TAK
Karma Hayvan Yemi, Harup Ürünleri ve LP Gaz Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Ltd. (Binboğa Yem) davasında, kooperatifi zarara uğrattıkları gerekçesiyle tutuklanan eski yönetim kurulu üyeleri H.Ş., S.K., Ş.Ş., A.T.D. ve M.U. bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Mahkemede ifade veren polis çavuşu Hüseyin Yıldıran, zanlıların 2023 yılında aldıkları kararlarla kurumun toplam 50 milyon TL zarara uğratıldığını açıkladı.
“KESİLMEYEN CEZA 504 BİN DOLAR ZARAR YARATTI”
Polis, zanlıların yönetim kurulu üyesi oldukları dönemde, bin ton kepek alımı için açılan ihaleyi kazanan Mova Trade Ltd.’in sözleşme tarihine uymadığını belirtti. Sözleşmeye göre, her gecikme günü için 9 bin 500 dolar ceza kesilmesi gerekirken, 67 gün gecikmeye rağmen yalnızca 131 bin 700 dolar ceza uygulandığı belirtildi. Yıldıran: “Bu kararla kurum, 504 bin 800 dolar zarara uğratılmıştır” dedi.
“FAİZ YÜKÜ KURUMA YÜKLENDİ”
Yıldıran ayrıca, Mova Trade Ltd.’e teslim tarihinden 90 gün sonra ödenmesi gereken 15 milyon 134 bin TL’lik borç için çeklerin erkenden kesildiğini ifade etti. Bu çeklerin erken bozdurulması sonucu oluşan 3 milyon 838 bin TL’lik faiz yükünün kooperatifin üzerine kaldığını belirtti. Aynı yöntemin başka bir ihalede de tekrarlandığını aktaran Yıldıran, Trust Island Petrol Ltd.’e verilen 12 milyon 234 bin TL’lik çeklerin de erken bozdurulması sonucu 4 milyon 45 bin TL’lik faiz yükünün Binboğa tarafından karşılandığını söyledi.
“KOOPERATİF 2023’TE 50 MİLYON TL ZARAR AÇIKLADI”
Polis, soruşturma kapsamında 35 kişinin ifadesinin alındığını, dönemin müdür ve genel sekreterinin de beyan verdiğini, ayrıca kurumun bilanço kar-zarar tablolarına ulaşıldığını belirtti. Yapılan incelemeler sonucunda Binboğa Yem Kooperatifi’nin 2022 yılında kâr beyan etmesine rağmen, 2023 yılında yaklaşık 50 milyon TL zarar açıkladığı tespit edildi.
MAHKEMEDEN TEMİNAT KARARI
Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç huzurunda gerçekleşen duruşmada zanlılar, “Zimmet” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla ilgili ifade verdi. Polis, zanlıların soruşturmaya etki edebilecek aşamalarının tamamlandığını ve tutuksuz yargılanmalarını talep etti. Savunma avukatları da teminata itiraz etmeyerek sadece iddialarla ilgili sorular yöneltti. Duruşma saat 12.00’ye ertelendi.
Ertelemenin ardından yeniden başlayan duruşmada mahkeme, zanlıların her birinin 250’şer bin TL nakdi teminata bağlanmasına, iki kefilin 750’şer bin TL’lik kefalet senedi imzalamasına, zanlıların haftada bir en yakın karakola giderek ispat-ı vücut yapmalarına ve yurtdışına çıkışlarının yasaklanmasına karar verdi.