TAK
Turunçgil sektöründe KKTC ve Türkiye arasında bilgi, tecrübe ve teknik iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen kapsamlı bir protokol imzalandı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda gerçekleşen törende Türkiye Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile KKTC’den Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği protokole imza koydu. Anlaşmayla, Ar-Ge çalışmaları, sürdürülebilirlik, kalite standartlarının yükseltilmesi, ortak tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde eşgüdümlü hareket edilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un huzurunda imzalanan törene UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçıoğlu, Interfresh Euroasia Genel Koordinatörü Murat Özer ve Türkiye Cypfruvex Temsilcisi Mevlüt Sezer katıldı. Aynı protokol Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu huzurunda da imzalandı.
“NARENCİYE STRATEJİK ÖNEME SAHİP”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciyenin hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeli nedeniyle ülkenin en değerli üretim alanlarından biri olduğunu vurguladı. Çavuş, “Bu tür iş birlikleri, ortak vizyon geliştirmemiz ve uluslararası alanda daha güçlü varlık gösterebilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Anlaşmanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.
İmzalanan protokol ile tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi, teknik eğitimlerin yanı sıra çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesi, akademik kurumlarla ortak Ar-Ge projelerinin hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Ayrıca ortak pazar araştırmaları yapılması, yeni ihracat pazarlarının belirlenmesi, lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin paylaşılması, ortak fuar, tanıtım ve heyet organizasyonlarının gerçekleştirilmesi de protokol kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında bulunuyor.
Protokolle, turunçgil sektöründe bölgesel dayanışmanın artırılması, üretici ve ihracatçılar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.