TAK
KTMMOB Makina Mühendisleri Odası, “scooter” konusunda yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) regülasyonları ile KKTC mevzuatını karşılaştırarak, mevcut yasal düzenlemelerin güncellenmesi gerektiğini ifade etti.
Polisin, scooter kullanımında koruyucu tedbir alma ihtiyacı duyduğuna işaret edilen açıklamada, KKTC’de yaş, hız ve yol güvenliği kriterlerinin ihmal edildiği; belediyelerin denetim kapasitesinin artırılması ve teknik şartlara uymayan araçların trafiğe çıkmasının engellenmesi gerektiği vurgulandı.
Araç sınıfı ve ehliyet mevzuatında eksiklik bulunduğunu belirten Oda, “Daha önce ortada direksiyonu olan dört tekerlekli motosikletler otomobil statüsünde kayıt edilmişti. Araç ve ehliyet sınıflarına dair düzenlemeler beş yıldır Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nda bekliyor.” dedi.
“BAKANLIK TRAFİK GÜVENLİĞİ KONUSUNDA YETERSİZ”
Açıklamada, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın trafik güvenliği ve sistemleri konusunda yetersiz kaldığı savunularak, karayolu araç sınıflarının belirlenmesi ve düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
Scooter ve powered cycle tanımlarının KKTC mevzuatında AB regülasyonlarıyla uyumsuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, AB’de araç sayılmayan bazı kişisel taşıtların KKTC’de motorlu araç sayılması nedeniyle ehliyet zorunluluğu doğduğu belirtildi.
AB NORMLARINA UYUM İÇİN ÖNERİLER
Makina Mühendisleri Odası açıklamasında, AB normlarına uyum için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
- L1e-A ve L1e-B sınıfları KKTC tüzüklerinde açıkça tanımlanmalı.
- Pedal destekli bisikletler için muafiyet ve sınıf tanımı netleşmeli.
- AM sınıfı ehliyet düzenlemesi getirilmeli.
- Tüm ehliyetler araç sınıfları ile uyumlaştırılmalı.
- Ayakta kullanılan scooter’lar için PLEV benzeri özel mikro mobilite statüsü düzenlenmeli.
- Mobed tanımı yapılmalı.
Makina Mühendisleri Odası, trafik güvenliği, çevreye duyarlı ulaşım ve kent içi düzenin sağlanabilmesi için mikro mobilite araçlarıyla ilgili düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.