TAK
Ara bölgede Ledra Palas Otel’de düzenlenen etkinlikte diplomatik misyon şefleri, örgüt temsilcileri, kayıp şahıs yakınları ve basın mensupları bir araya geldi. Komitenin üçüncü üyesi Pierre Gentile’in sunumuyla başlayan etkinlikte, KŞK Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade ve Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides katılımcıların sorularını yanıtladı. Etkinlik kapsamında KŞK çalışmalarını içeren bir fotoğraf sergisi de yer aldı.
“YENİ STRATEJİDE ODAK: HIZ, VERİMLİLİK VE TEKNOLOJİ”
KŞK’nın üçüncü üyesi Pierre Gentile, komitenin önümüzdeki dönemde kazı ve kimlik tespit süreçlerini hızlandırarak daha fazla aileye ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Gentile, önceki stratejide geliştirilen kuyu kazıları gibi yöntemlerin yeni stratejinin temelini oluşturduğunu, yapay zeka gibi yeni teknolojilerle başarı oranının artırılacağını belirtti.
Gentile ayrıca, gömü yerlerinin kesin olmaması, kalıntıların taşınması, güvenlik riskleri, tanımlanamayan kalıntılar ve finansman gibi sorunların hâlen sürdüğünü kaydetti.
Stratejik hedefler arasında arşivlerin aktif kullanımı, kazı kapasitesinin artırılması, operasyonel maliyetlerin azaltılması, ailelere verilen desteğin artırılması ve iki toplumlu ekiplerin güçlendirilmesi yer alıyor.
MÜFTÜZADE: “GÖREVİMİZ KALINTILARI BULUP SEVDİKLERİNE TESLİM ETMEK”
KŞK Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade, komitenin yürüttüğü çalışmaların toplumsal uzlaşıya katkı sağladığını belirterek, “Bizim görevimiz kayıp şahısların kalıntılarını bulmak ve onları sevdiklerine teslim etmektir.” dedi.
Bazı çevrelerin konuyu siyasallaştırma girişimlerine karşı olduklarını ifade eden Müftüzade, komitenin iki üyesinin sahada daha yoğun çalışmalarıyla yeni kalıntıların bulunmasına çok yakın olduklarını düşündüklerini belirtti.
PANTELİDES: “SON KAYIP KİŞİ BULUNANA KADAR DEVAM EDECEĞİZ”
Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ise kayıp şahısların akıbeti belirlenene kadar çalışmaların süreceğini vurgulayarak, “Listemizdeki son kayıp kişinin akıbeti belli olana kadar devam edeceğiz.” dedi.
Gömü yerlerinin tahribatı nedeniyle süreçlerin zorlaştığını ancak yeni bilgi ve arşiv taramalarıyla çalışmaların sürdüğünü ifade eden Pantelides, kendilerine ulaşan tüm güvenilir bilgilerin değerlendirildiğini ve bilgi veren kişilerin kimliklerinin gizli tutulduğunu kaydetti.
“YENİ TEKNOLOJİLERLE ÇÖZÜLMEMİŞ VAKALAR AYDINLATILABİLİR”
Hakkı Müftüzade, yeni teknolojiler sayesinde daha önce çözülemeyen vakaların aydınlatılabileceğini belirterek, uzun süredir üzerinde çalışılan ve yaklaştıklarına inandıkları bazı toplu mezar alanlarının bulunduğunu ifade etti. Müftüzade, Kuzey Kıbrıs’ta askeri bölgelerde yapılan kazı çalışmalarında bir yıl içinde on kazı yapıldığını hatırlatarak, sürecin tüm zorluklarına rağmen umutla ilerlediklerini söyledi.
Etkinlik, katılımcıların Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının yer aldığı fotoğraf sergisini gezmesiyle sona erdi.