Bugün Kıbrıs

İsrail Gazze’de gazetecilerin çalışabildiği tek kafeye saldırdı: 30 ölü, onlarca yaralı

İsrail’in katliamlarının hız kesmediği Gazze’de gazeteciler, medya çalışanları, direnişçiler ve öğrencilerin sıkça gittiği, halka açık internet bağlantısıyla bilinen bir sahil kafesi, İsrail ordusunun son ölümcül saldırısının hedefi oldu.

Gazze’nin sivil savunma ajansı, İsrail’in El Baka Kafe’ye düzenlediği saldırıda kadınlar, çocuklar ve çok sayıda gazeteci de dahil olmak üzere en az 30 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı.

Savaş sırasında faaliyetini sürdüren birkaç işletmeden biri olan kafe, internet erişimi, telefon şarj cihazı ve çalışma yeri arayanlar için nadir buluşma noktalarındandı.

Saldırının görgü tanıklarından Ahmed El Nayrab, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Burası her zaman insanlarla dolu çünkü içecek, aile oturma alanları ve internet erişimi sunuyor. Her yere uçuşan vücut parçaları ve kesilmiş ve yakılmış vücutlar gördüm… Tüylerinizi diken diken eden bir sahneydi” dedi.

Ölenler arasında 32 yaşındaki Filistinli foto muhabiri ve film yönetmeni İsmail Ebu Hatab da vardı.

İsmail Ebu Hatab, yakın zamanda Los Angeles’ta gösterilen “Gökyüzü ve Deniz Arasında” adlı dikkat çekici sergi de dahil olmak üzere Gazze’deki yaşamın dehşetlerini ayrıntılarıyla anlatan fotoğraf sergileri düzenlemesiyle tanınıyordu.

İsmail Ebu Hatab serbest çalışan bir foto muhabiriydi.

Ebu Hatab, geçtiğimiz yıl NDTV World’e verdiği bir röportajda, Kasım 2023’te El Ghafari kulesinde çalışırken bir İsrail hava saldırısında yaralandığını kaydetmişti.

Çok sayıda medya kuruluşunun doğruladığına göre, önde gelen Filistinli gazetecilerden Bayan Ebu Sultan da kafede yaralanan onlarca kişi arasındaydı. Ebu Sultan’ın kardeşi ise olay yerinde hayatını kaybetti.

Gazze hükümetinin medya ofisi, İsrail güçleri tarafından “Filistinli gazetecilerin sistematik olarak hedef alınmasını, öldürülmesini ve suikasta uğramasını” en güçlü şekilde kınadığını açıkladı.

‘İNTERNET ERİŞİMİ SAĞLAMAYA ÇALIŞTIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜLER’
Savaş başladığından beri Gazze Şeridi en az 10 kısmi ve tam iletişim ve internet kesintisi yaşadı. Bu da Gazze’ye ve Gazze’den bilgi akışını sınırladı ve gazetecilerin haber yapmasını engelledi.

10-21 Haziran tarihleri ​​arasında Gazze Şeridi, tam bir internet kesintisi ve yaygın cep telefonu kesintileri yaşamıştı. Filistin Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu, bu durumu “sistematik bir saldırı” olarak tanımlamıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütleri, uzun zamandır İsrail’in Gazze’deki gazetecileri doğrudan hedef aldığını vurguluyordu.

RSF kampanya direktörü Rebecca Vincent, “İsrail güçleri Gazze’de olan bitenin haber olmasını engellemek için ellerinden gelen her şeyi yaptı ve işlerini yapmak için muazzam riskler alan gazetecileri sistematik olarak hedef aldılar” açıklamasında bulunmuştu.

65 yaşındaki Filistinli gazeteci Gathi Sabbah, geçtiğimiz ay İrlandalı çevrimiçi gazete The Journal’a yaptığı açıklamada, bazı kamusal internet erişim noktalarının veya kafelerin İsrail insansız hava araçlarının hedefi haline geldiğine işaret etmişti.

Sabbah, The Journal’da çalışan Filistinli gazeteci Hana Salah’a “Bir kafeye gitmek bile hayatlarımız için gerçek bir risk taşıyor. Birçok insan, sivil olmalarına rağmen, sadece orada bulundukları için hayatını kaybetti” diye konuşmuştu.

EN AZ 227 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
Gazze, gazeteciler için dünyanın en ölümcül yeri olmaya devam ediyor.

BM İnsan Hakları Ofisi’ne göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de en az 227 gazeteci öldürüldü.

Ofisin yayınladığı son bildiriye göre, İsrail ordusunun bölgedeki saldırıları, yalnızca Mayıs 2025’te 18 gazeteciyi öldürdü.

Filistin Gazeteciler Sendikası, savaşın başlamasından bu yana Gazze’de 220’den fazla gazetecinin öldürüldüğünü doğruladı.

Mayıs ayında Filistinli foto muhabiri Fatima Hassuna, Gazze’deki hayatıyla ilgili bir belgeselin Cannes’da prömiyer yapacağını öğrendikten sadece bir gün sonra İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüştü.

Exit mobile version