Bugün Kıbrıs
Slovakya Büyükelçiliği’nin öncülüğünde düzenlenen iki toplumlu siyasi parti toplantıları kapsamında, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk siyasi partilerin temsilcileri dün Ledra Palas’ta bir araya geldi. Temsilciler, Temmuz ayında yapılacak çok taraflı konferans öncesi, müzakerelere iyi niyetle başlanması ve güven artırıcı önlemlerin eş zamanlı şekilde uygulanması gerektiğini vurguladılar.
Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada siyasi partiler, çok taraflı konferansa katılacak taraflara şu çağrıda bulundu:
“BM kararları, uluslararası hukuk ve AB müktesebatı temelinde, mümkün olan en kısa sürede kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma amacıyla Kıbrıs sorununun özüne ilişkin müzakerelere iyi niyetle katılınmalıdır.”
Siyasi partiler ayrıca, “Görüşmelerin başarılı olabilmesi için, güven ortamının sağlanması amacıyla ilgili tüm tarafların paralel olarak güven artırıcı önlemleri hayata geçirmeleri gerektiğini” belirterek, BM Genel Sekreteri’nden de bu yönde açık bir mesaj vermesini istediler.
ORTADOĞU’YA ATEŞKES ÇAĞRISI
Toplantıda Kıbrıs sorununa ilişkin çağrıların yanı sıra Orta Doğu’daki çatışmalara da dikkat çekildi. Temsilciler, “Bölgede kalıcı barışın sağlanması için ateşkesin uygulanması, ölümlerin derhal durdurulması ve diplomasi yolunun kullanılmasında anlaşmaya varılması” çağrısında bulundular.
GENİŞ KATILIMLI BULUŞMA
AKEL’den verilen bigiye göre, Ledra Palas’taki toplantıya, AKEL’den İlias Dimitriu, Birleşik Demokratlar’dan Praksula Andniadu Kiriyaku, BKP’den Salih Rüştü Sonüstün, CTP’den Sami Özuslu, DP’den Salih Çeliker, DİPA’dan Antigoni Papadopulu, EDEK’ten Yorgos Yeorgiu ve Andreas Panagidis, ERKK’ten İulia Khovrina Komnenos, Nikolaos Khovrin Komnenos ve Yorgos Loizidis, KSP’den Mehmet Birinci ve Osman Zorba, TDP’den Güner Ersen, Volt Cyprus’tan Hulusi Kilim ve Kostas Konstanti, Yeşiller Partisi’nden Nikos Hrisostomu ve Stamos Papavasiliu, YKP’den Murat Kanatlı ile Oğuz Özen katıldı.
Bir sonraki iki toplumlu toplantı 30 Temmuz’da yapılacak.