Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar kapsamında söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, “Engelsiz Bir Ülke Mümkün mü?” başlıklı konuşmasında, engellilerin yaşadığı yapısal eşitsizlikleri Meclis gündemine taşıdı.
İSTİHDAMDA DRAMATİK TABLO
Avrupa Birliği desteğiyle hazırlanan ve dün milletvekillerine sunulan bir rapora işaret eden İncirli, 2022 Mart verilerine göre ülkede 5 bin 601 engelliden sadece 592’sinin istihdam edildiğini açıkladı.
“Bu tablo acıdır” diyen İncirli, engellilerin istihdam ve haklar bakımından dünyanın çok gerisinde kaldığını söyledi.
Özellikle özel sektörde yalnızca 54 engelli bireyin çalıştığına dikkat çeken İncirli, sigorta prim desteğine rağmen bu kadar düşük sayının teşviklerin bilinmediğini gösterdiğini vurguladı:
“Peki neden sadece 54 kişi yararlanıyor? Bu teşvikten kimsenin haberi yok mu?”
“AYRIMCILIK HER ALANDA, ENGELLİLER EVE MAHKÛM”
Engellilerin ulaşım, eğitim, sağlık, istihdam, emeklilik gibi hayatın her alanında ayrımcılığa uğradığının altını çizen İncirli, “Engelli bireyler eve mahkûm ediliyor” dedi.
HASTA DEĞERLENDİRME TÜZÜĞÜNE VE YASAL BOŞLUKLARA TEPKİ
İncirli, Hasta Değerlendirme Tüzüğü’nün çağdışı kaldığını belirterek güncellenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, engellilere yönelik ayrımcılığın izlenebilmesi için Meclis bünyesinde özel bir komite kurulması önerisinde bulundu.
“Bu insanların yaşama katılmasının önündeki bariyerleri kaldırmalıyız. Bunu yasalarla yapabiliriz. Bu konuda Meclis’e büyük görev düşüyor” dedi.
GARDİYANOĞLU: “ENGELLİLERLE İLGİLİ POLİTİKAYI ARTIK DEĞİŞTİRİYORUZ”
İncirli’nin eleştirilerine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 30 yıldır ihmal edilen sosyal hizmetlere ağırlık verdiklerini ve reform süreci başlattıklarını ifade etti.
“30 yıldır sadece bakıcılık yaptık” diyen Gardiyanoğlu, Engelliler Dairesi’nin kurulması için talimat verdiğini açıkladı.
ENGELLİ İSTİHDAMI VE DESTEK ÇAĞRISI
Kamuya uzun bir aradan sonra yeniden engelli istihdamı sağlandığını belirten Gardiyanoğlu, 20 engelli için yeni bir başvuru süreci başlatıldığını duyurdu.
Özel sektörde çalışan engellilerle ilgili de konuşan Bakan,
“Başvurun, destek verelim” çağrısı yaptı ve kamu spotları hazırlanacağını söyledi.
“HİZMETLER ARTACAK, YASAL DAYANAK SAĞLANACAK”
Teşkilat yasasının değişmesiyle tüm huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerinin yasal statüye kavuşacağını ifade eden Gardiyanoğlu, özel bakımevlerinin yetkisinin de bakanlığa geçtiğini söyledi.
“DEMİRHAN ENGELSİZ YAŞAM EVİ YENİDEN AÇILDI”
Gardiyanoğlu, 11 yıl atıl kalan Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin yeniden hizmete girdiğini, yatılı bölümünün de açılacağını belirterek engellilere yönelik ücretsiz otel projesinin de hayata geçirileceğini kaydetti.
Özel eğitime verilen öneme de değinen Bakan, “Yemeğini kendi yiyebilen, yatağını kendi onaran çocuklarımız var. Bu büyük bir kazanımdır” dedi.