Bugün Kıbrıs
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Değirmenlik köyü ve İskele merkezde bazı küçükbaş hayvan işletmelerinde Koyun Keçi Çiçek Hastalığı (Sheep and Goat Pox) tespit edildiğini açıkladı. Açıklamada, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla karantina uygulandığı, acil aşılama programı başlatıldığı ve ilgili belediyelerle birlikte eradikasyon çalışmalarının yürütüldüğü belirtildi.
İNSANA BULAŞMIYOR, ET VE SÜT TÜKETİMİ GÜVENLİ
Açıklamaya göre, hastalık insanlara bulaşmıyor ve zoonoz niteliği taşımıyor. Ayrıca, hastalık tespit edilen sürülerdeki sağlıklı hayvanların et ve sütlerinin, gıda hijyenine dikkat edilerek tüketilmesinde sakınca bulunmadığı ifade edildi.
AŞILAMA ZORUNLU, RESMİ VETERİNERLER TARAFINDAN YAPILACAK
27 Mayıs Salı günü, Değirmenlik ve İskele merkezdeki tüm küçükbaş hayvan işletmelerinde acil aşılama yapılacağı duyuruldu. Aşılama, resmi veteriner hekimler tarafından yürütülecek ve üreticiler önceden bilgilendirilecek. Programa katılımın yasal zorunluluk olduğu vurgulandı.
DEĞİRMENLİK VE İSKELE’DE KARANTİNA UYGULAMASI
Açıklamaya göre, Değirmenlik köyünde damızlık hayvan satışı ve işletmelere yeni hayvan girişleri 3 ay süreyle yasaklandı. Sadece belirlenen mezbahalarda kesilmek üzere kasaplık hayvan satışına, Veteriner Dairesi kontrolünde izin verilecek. İskele merkezde ise tüm küçükbaş hayvan giriş ve çıkışları 3 ay süreyle tamamen yasaklandı. Kasaplık hayvan satışına 1 ay sonra, veteriner kontrolü ile izin verileceği bildirildi.
ÜRETİCİLERE BİYOGÜVENLİK UYARISI
Veteriner Dairesi, üreticilere şu uyarılarda bulundu: İşletmelere insan, araç ve hayvan giriş çıkışları asgari düzeye indirilmeli. Girişlerde mutlaka biyogüvenlik önlemleri ve dezenfeksiyon uygulamaları yapılmalı, bu işlemler resmi makamlar tarafından denetlenecek. Kırkım işlemlerinde kullanılan ekipmanlar düzenli olarak dezenfekte edilmeli, kırkım ekipleri biyogüvenlik kurallarına uymalı. Bu ekiplerin dezenfeksiyon işlemleri, işletme sahipleri tarafından kontrol edilmeli. Ayrıca tüm şüpheli vakaların en kısa sürede Veteriner Dairesi’ne bildirilmesi gerektiği vurgulandı.
HASTALIK HAKKINDA
Koyun Keçi Çiçek Hastalığı, yalnızca koyun ve keçileri etkileyen viral bir hastalık. Hastalık, genellikle burun çevresi, dudaklar, meme ve kuyruk altı gibi yünsüz bölgelerde kırmızı kabartılarla kendini gösteriyor. Bulaşma burun akıntısı, salya, solunum ve süt yoluyla gerçekleşiyor.
“Virüs, serin ve karanlık ortamlarda 2 yıl, açık meralarda ise 2 aya kadar canlı kalabiliyor. Aşılama, korunmada en etkili yöntemdir.”