Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmenler Sınav (Değişiklik) Tüzüğü’ne sert tepki gösterdi. Genel Sekreter Burak Maviş, bakanlığın dayatmacı yaklaşımını eleştirerek, kamuoyuna ‘istikrar ve adalet’ adı altında sunulan değişikliklerin aslında birer ‘manipülasyon’ olduğunu savundu.
“BİLGİSİZLİK VE GÜVENSİZLİĞİN BELGESİ”
KTÖS açıklamasında, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun sınav sistemini “iyileştirme” iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Sendika, bakanlığın öğretmen istihdamında “yarış sınavı” dayatmasını, kamu kurumlarına duyulan güvensizliğin dışavurumu olarak niteledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlkokul öğretmenliğinde yaş sıralaması uygulamasını ‘dünyaya aykırı’ diye sunmak tam bir bilgisizliktir. Daha da vahimi, Atatürk Öğretmen Akademisi gibi anayasal güvenceye sahip bir kuruma güvenmemek, sistemin temelini inkâr etmektir.”
“GÖRÜŞME DEĞİL, OYALAMA”
KTÖS, Eğitim Bakanlığı’nın “istişare ettik” açıklamasını da yalanladı. Sadece iki ay önce bambaşka bir taslakla yapılan tek bir görüşmenin “istişare” sayılamayacağını belirten sendika, o görüşmede de cezalandırıcı maddeler ve mülakatla sıralama bozma niyeti gibi unsurların gündeme geldiğini ifade etti.
“Bu görüşmede tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Bakanlık, uzun süredir çalışıyoruz diyerek dayatmalarını meşrulaştırmaya çalışıyor.”
AKADEMİ’YE GÜVENSİZLİK MİSYONU AŞINDIRIYOR
KTÖS, dört yıl boyunca bilimsel, pedagojik ve etik donanımla öğretmen yetiştiren Atatürk Öğretmen Akademisi’nin, sınav sistemine dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti:
“Akademi mezununu tekrar sınava sokmak, bu kuruma güvensizlik ilanıdır. Bu yaklaşım hem çelişkili hem de kurumun itibarını zedeleyici bir tercihtir.”
“SORUN 2024’TEDİR, SORUMLUSU DA BAKANLIK”
Açıklamada, PDR öğretmenliği örneği üzerinden yaratılmaya çalışılan mağduriyet algısının da çarpıtıldığı ifade edildi:
“2023’te adil bir şekilde yapılan alımların aksine, sorun 2024’te yaşanmıştır. Nedeni Bakanlığın yaptığı hatalı tüzük değişikliğidir. PDR öğretmenliğini ayrı bir kadro saymamak siyasi bir tercihtir.”
SINAV SAYISI ARTIYOR, YÜK BÜYÜYOR
Tüzükle birlikte sınav sayısının üçe çıkarılmak istenmesini de eleştiren KTÖS, bu düzenlemenin öğretmen adaylarına hem ekonomik hem psikolojik yük getireceğini, aynı zamanda kamu kaynaklarını da israf edeceğini vurguladı.
KTÖS’TEN ÜÇ SORU, BİR UYARI
KTÖS açıklamasında, Eğitim Bakanlığı’na üç temel soru yöneltildi:
- “Aynı hataları tekrar ederek hangi vizyon yaratılıyor?”
- “Eğitim sisteminin temel bileşenleriyle neden istişaresiz ve keyfi oynanıyor?”
- “Her yıl sistemin değişmesi kime hizmet ediyor?”
Son olarak sendika, “öğretmenin itibarıyla değil sınav fetişizmiyle yönetilen bir sistemin” ülkeye katkı sağlayamayacağını belirtti.
“KTÖS olarak bu tüzüğü kabul etmiyoruz. Bilimsel, şeffaf, öngörülebilir ve pedagojik temelli bir istihdam sistemi için mücadeleye devam edeceğiz.”