Bugün Kıbrıs

Azerbaycan barış için Ermenistan’dan anayasa değişikliği istiyor

Azerbaycan tarafı, uzun zamandır Ermenistan’dan anayasasını değiştirerek Bakü tarafından 2024 yılında tekrar ele geçirilen Dağlık Karabağ bölgesi üzerindeki toprak iddialarını sonlandırmasını talep ediyor.

Azerbaycan tarafı Çarşamba günü, iki ülkenin geçen ay üzerinde anlaştığı barış anlaşmasını imzalamadan önce Ermenistan’ın Bakü’nün meşru taleplerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. İki taraf da 14 Mart’ta on yıllardır süren anlaşmazlıklarını çözmeyi amaçlayan görüşmeleri tamamladıklarını ve olası bir anlaşmanın metni üzerinde mutabık kaldıklarını duyurmuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Çarşamba günü yaptığı açıklamada Bakü’nün anlaşmayı imzalamak için “herhangi bir ek koşul öne sürmediğini” vurguladı. Aliyev, ziyarete gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında “Taleplerimiz Ermenistan tarafından çok iyi biliniyor, yeni değiller. Bunları uzun zamandır dile getiriyoruz, ancak Ermenistan’dan henüz ciddi bir yanıt alamadık” dedi.

ALİYEV İKİ ŞART SUNDU
Aliyev, 1991’de kurulan ve Fransa, Rusya ve ABD’den oluşan AGİT Minsk Grubu’nun artık faal olmadığına dikkat çekerek feshedilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ayrıca Ermenistan’ın anayasasından Dağlık Karabağ üzerinde toprak iddiasında bulunan bağımsızlık bildirgesine yapılan atfın çıkarılması talebini yinelemeyi de ihmal etmedi.

Aliyev, “Bu iki koşul yerine getirildiğinde, barış anlaşmasının imzalanmasının önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Top Ermenistan’ın sahasında. Ermenistan barış anlaşmasını gerçekten imzalamak istiyorsa, Azerbaycan’ın bu iki meşru talebini kabul etmelidir” dedi.

REFERANDUM YAPILACAK
Paşinyan, 2023 sonbaharındaki savaşın sonucunda otuz yıllık ayrılıkçı Ermeni yönetiminin ardından Bakü’nün Dağlık Karabağ üzerindeki egemenliğini tanımış ve bu adım ilişkilerin normalleşmesi yolunda önemli bir ilk adım olarak görülmüştü. Ermenistan tarafı geçen sene de onlarca yıl önce ele geçirdiği dört sınır köyünü Azerbaycan’a iade etmişti.

Ermenistan anayasasında Azerbaycan tarafının istediği değişikliğin yapılabilmesi için referanduma gidilmesi gerekiyor. Başbakan Nikol Paşinyan 2027 yılında anayasanın değiştirilmesi için bir referandum yapılacağını açıklamıştı. Bu referandumun daha öne alınma ihtimali de bulunuyor. Ermenistan’da bir sonraki parlamento seçimlerinin 2026 yılının yaz aylarında yapılması bekleniyor.

Exit mobile version