Bugün Kıbrıs
FİDAN-RUBİO GÖRÜŞMESİ
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada güvenlik ve ticaret konularının ele alındığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelesini ‘takdir etti’. Açıklamada, Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar ve Türkiye’nin yaptırımları sona erdirme isteği hakkında bilgi verilmedi. Trump yönetiminin bu yaptırımları sürdürüp sürdüremeyeceği henüz belirsizliğini korurken, önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Washington’a gitme olasılığı da artış gösteriyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın toplantıyla ilgili Sözcü Tammy Bruce’un açıklaması şöyle:
“Dışişleri Bakanı Marco Rubio, güvenlik ve ticaretteki temel konularda iş birliğini görüşmek üzere bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Bakan, (Türkiye’nin) Ukrayna ve Güney Kafkasya’da barışa destek vermesini talep etti. (Türkiye’nin) IŞİD’i Yenmek İçin Küresel Koalisyon’daki liderliğini takdir etti ve ne uluslararası terörizmin üssü ne de İran faaliyetlerini istikrarsızlaştırmanın yolu olan istikrarlı, birleşik ve barışçıl bir Suriye’yi desteklemek için yakın iş birliğine ihtiyaç olduğunu yineledi. Bakan ayrıca ikili ticaretteki son gelişmelere dikkat çekti ve ileride daha da büyük bir ekonomik ortaklığı teşvik etti. Son olarak Bakan, (Türkiye’de) son tutuklamalar ve protestolarla ilgili endişelerini dile getirdi.”
FINANCIAL TIMES: ÇIPLAK OTOKRASİ
Britanya merkezli The Financial Times, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınıp 23 Mart’ta tutuklanmasına ilişkin analizinde “Bu karar, belediye başkanının aylarca, belki de yıllarca hapiste kalacağı anlamına geliyor” dedi ve “Türkiye geri dönüşü olmayan bir noktaya yaklaşıyor” ifadelerini kullanarak ülkenin “rekabetçi otoriter rejim”den “çıplak otokrasi”ye geçiş yaptığını yazdı. Analizde ABD ve Avrupa’nın Türkiye’de yaşanan antidemokratik gelişmelere tepkide zayıf kaldığı belirtildi.
SIGMALIVE’DA BİR ANALİZ
Sigmalive’da yayımlanan “Kıbrıs mı Türkiye mi? ABD Onları Nasıl Tartıyor?” başlıklı analizde ise ABD’nin, Türkiye ile ilişkilerindeki gerilimler sonrası Doğu Akdeniz’de stratejik işbirliğini yeniden şekillendirme arayışı içinde olduğu belirtildi. Analize göre Güney Kıbrıs’ın önümüzdeki süreçte bölgedeki rolü artacak. Yazıda, ABD’nin bölgedeki stratejik hamleleri arasında, doğrudan Güney Kıbrıs ile ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımların yanı sıra, enerji alanındaki yatırımların da önemli yer tuttuğu belirtildi.