Bugün Kıbrıs

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’ndan sert tepki: Trafik cezası değil, linç yasası!

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), Meclis’te onaylanan ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan yeni trafik ceza yasasına karşı sert bir açıklama yaptı. Yasanın halkın, özellikle çalışan kesimin sosyal yaşamına doğrudan müdahale ettiğini ve kazaların asıl nedenlerini göz ardı ettiğini belirten KTEZO, düzenlemenin sorumlulukları sadece sürücülere yükleyerek büyük bir adaletsizlik yarattığını vurguladı.

“YENİ YASA KAZALARIN GERÇEK SORUMLULARINI GÖRMEZDEN GELİYOR”
KTEZO, açıklamasında yasa hazırlık sürecinde ilgili tarafların hiçbir şekilde görüşlerinin alınmadığını belirterek, “Öyle bir hızla meclis onayından geçti ki bilgimiz dahi olmadı, ruhumuz dahi duymadı. Birilerinin aklına da gelmedi komiteye çağırıp görüş almak” ifadelerini kullandı.

Kazaların yalnızca bireysel hatalardan kaynaklanmadığını vurgulayan açıklamada, altyapı eksikliklerinin ve sistematik sorunların göz ardı edilerek sorumluluğun tamamen sürücülere yüklenmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

“Yol alt yapısı, trafik yoğunluğu, kazıların her yerde olması, tabela yetersizliği, ana yollara giriş ve çıkış düzensizliği, kavşakların plansızlığı kazalara davetiye çıkarıyor. Ancak sorunlar sadece bunlarla da sınırlı değil!” denilen açıklamada, ülkedeki trafik sisteminin genel anlamda yetersiz olduğu, profesyonel mesleki ehliyetlendirme ve toplu taşıma sisteminin olmamasının da kazalara zemin hazırladığı ifade edildi.

“CEZALAR SOSYAL HAYATA MÜDAHALE, ESNAFI DA ZORA SOKACAK”
Yeni yasayla birlikte sürücülere uygulanacak cezaların fahiş oranlarda artırıldığına dikkat çeken KTEZO, özellikle çalışan kesimin ve esnafların cezalar karşısında büyük bir mağduriyet yaşayacağını belirtti.

“Sonra da bir bira içti, kendi kullandığı arabada sigara içti diye yapılan yasa ile basıyorsun cezayı, alıyorsun ehliyeti. Öyle bir ceza ki ödeyebilene aşk olsun! Herhalde cezayı yiyenin üç beş ay yemeden içmeden kesilmesi lazım!” ifadeleriyle ceza sisteminin ağır ve adaletsiz olduğunu vurgulayan KTEZO, ehliyeti alınan sürücülerin ve ailelerinin yaşamının büyük ölçüde etkileneceğini dile getirdi.

“Ehliyeti alınan kişi çalışan, esnaf, usta, kalfa… Ne yapacak? Çocuk okula, kreşe nasıl gidecek? Birkaç bira içti diye insanları cezalandırmakla, onların sosyal hayatına müdahale etmekle ülkenin hangi sorunları çözülüyor?” diyerek yasanın sadece cezalandırmaya odaklandığını, çözüm üretmediğini belirtti.

“CUMHURBAŞKANI YASAYI GERİ GÖNDERMELİ, MECLİS SORUMLULUK ALMALI”
Açıklamanın sonunda, yeni trafik ceza yasasının gerçek sorunları çözmeyeceği, aksine ülke insanını daha da zor bir duruma sokacağı vurgulandı. KTEZO, Cumhurbaşkanı’na yasayı onaylamaması ve Meclis’e geri göndermesi çağrısında bulunarak, Meclis’in de bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

“Sorumluluktan kurtulmak, kabahatleri örtbas etmek için yasa yapılmaz. Cumhurbaşkanına yasayı geri iade etmesi için çağrıda bulunuyor, Meclis’i de göreve davet ediyoruz!” ifadeleriyle açıklamasını sonlandıran KTEZO, sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Exit mobile version