Bugün Kıbrıs

Prof. Dr. Hadjistassou: “Kıbrıs doğal gazda yeni bir döneme giriyor”

Bugün Kıbrıs

Güney Kıbrıs’taki Lefkoşa Üniversitesi Mühendislik Bölümü’nden Profesör Constantinos Hadjistassou, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin (MEB) 6. Bloğundaki doğal gaz üretiminin 2 ila 2,5 yıl içinde başlayabileceğini belirtti. Bu gelişmenin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne sağlayacağı faydalar üzerine Kıbrıs Haber Ajansı’na (CNA) açıklamalarda bulunan Hadjistassou, 6. Blok’u önemli bir potansiyel olarak değerlendirdi.

Kahire’de imzalanan iki anlaşma arasında en dikkat çekeni, 6. Blok’taki keşiflerin geliştirilmesi için yapılan anlaşma olarak öne çıkıyor. Bu blok, toplam 6,5 trilyon kübik feet (tcf) gaz rezervi bulunan üç sahayı içeriyor: “Cronos”, “Zeus” ve “Calypso”. Hadjistassou, diğer keşif alanlarının daha büyük rezervlere sahip görünmesine rağmen, geliştirmelerin büyük ihtimalle “Cronos” ile başlayacağını ifade etti. Ancak, kesin sonuçlar için ek değerlendirme sondajlarına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hadjistassou, Blok 6’nın geliştirme sürecinin mevcut altyapı sayesinde daha ileri bir aşamada olduğunu ve bu nedenle daha hızlı ve düşük maliyetle geliştirilebileceğini belirtti. ENI liderliğindeki konsorsiyum, mevcut deniz altı boru hatlarını kullanarak Blok 6’yı geliştirmeyi ve yaklaşık 80 km uzaklıktaki Mısır’ın “Zohr” sahasına bağlamayı planlıyor. Elde edilen gaz, Mısır’daki Damietta terminaline taşınacak.

Aphrodite sahasının geliştirilmesi ile karşılaştırıldığında, Blok 6’nın rezervlerinin geliştirilme maliyetlerinin daha düşük olacağı öngörülüyor. Aphrodite sahasındaki en büyük maliyet unsuru, 320 km mesafedeki Mısır’ın İdku terminaline ulaşmak için gereken boru hattıdır.

Geliştirme sürecinin sonraki adımları arasında ENI’nin bu yaz 6. Blok için bir geliştirme planı sunması bekleniyor ve Mısır’ın doğalgaz talebi de göz önünde bulundurulduğunda Kıbrıs için büyük bir fırsat sağlıyor. Hadjistassou, ayrıca 6. Blok’ta gaz miktarlarını daha doğru belirlemek için değerlendirme sondajlarının yapılmasının planlandığını belirtti.

Kıbrıs’ın gaz üreten bir ülkeye dönüşümünün sağladığı avantajlar arasında, Mısır ile olan işbirliğinin daha da güçlenmesi ve Kıbrıs’ın jeopolitik konumunun güçlenmesi yer alıyor. Kıbrıs, bu sayede doğal kaynaklarını tüm Kıbrıslıların yararına kullanabilen egemen bir devlet mesajı verebilecek.

Son olarak Hadjistassou’ya göre Vasilikos terminalindeki altyapının tamamlanmasıyla Kıbrıs, kendi gazının bir kısmını Mısır’dan iç tüketim için ithal edebilir. Bu durum, gaz ithalat maliyetlerini düşürecek ve Kıbrıs’taki elektrik fiyatlarını olumlu yönde etkileyecek.

Exit mobile version