Bugün Kıbrıs

Yarkıner: “Yolların ışıklandırılması tartışmasını bırakın, gerçek tedbirleri alın”

Bugün Kıbrıs

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’ya hitaben yaptığı açıklamada, son günlerde trafik kazalarıyla ilgili süren yol ışıklandırması tartışmalarının gereksiz olduğunu vurguladı. Kazaların asıl nedenlerinin araştırılıp çözüm odaklı hareket edilmesi gerektiğini belirten Yarkıner, şunları kaydetti:

“Tam 4 gündür yolların ışıklandırmasının kime ait olduğunu tartışıyorsunuz. Sanki kazaların sebebi yolların ışıklı olmaması gibi bir algı yaratılıyor. Bu tartışmayı lütfen bırakın. Sizi daha da zor duruma sokan bu tartışmayı bitirmenizi ve gerçek bir lider gibi inisiyatif almanızı bekliyoruz.”

“KARAYOLLARININ SORUMLULUĞU AÇIKTIR”
Karayolları Dairesi’nin yasal olarak ana yolların güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlatan Yarkıner, bu sorumluluğun devredilmesinin asıl yükümlülüğü ortadan kaldırmayacağını söyledi. Işıklandırmanın hangi kuruma ait olduğunun değil, kazaları önleyecek tedbirlerin alınmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“İster belediyeye devredilsin ister KIB-TEK’e devredilsin, eğer risk varsa o yol ile ilgili gerekli tedbirleri almak Karayollarına aittir. Tartıştığınız bu konu, Ulaştırma Bakanlığı’nın ve Karayolları Dairesi’nin ‘aciz’ olduğu izlenimini veriyor.”

“YOLLAR BOZUK AMA HIZ LİMİTİ AYNI”
Yarkıner, trafik güvenliğiyle ilgili kararların bilim ve teknik esaslara dayanması gerektiğini belirterek, yolların bozukluğuyla ilgili net bir açıklama yapılmasını, hız limitlerinin neden mevcut duruma göre düzenlenmediğini ve bozuk yolların daha da kötüleşmesine neden sessiz kalındığını sorguladı. Ayrıca, Makina Mühendisleri Odası olarak trafik güvenliği konusunda destek vermeye hazır olduklarını, ancak yetkililerin teknik bilgiden uzak durduğunu ifade etti.

Yarkıner açıklamasında, karar alıcıların bilimsel veriler ve teknik uzman görüşleriyle hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerken, mevcut düzenlemelerin trafik kazalarını azaltmak yerine artırabileceği yönündeki endişelerini de gündeme getirdi.

“ÇAĞDAŞ DÜZENLEMELER YERİNE HAPİS CEZALARINI MI ARTIRACAKSINIZ?”
Trafik kazalarının önlenmesi için çağdaş düzenlemeler gerektiğini ifade eden Yarkıner, trafik cezalarını artırmanın sorunu çözmeyeceğini belirtti. Yarkıner, “Teknolojiden ve bilimden yararlanmak yerine, hâlâ daha hapislik süresinin artırılmasını mı savunacaksınız?” diye sordu.

Ayrıca, Makina Mühendisleri Odası olarak teknik destek sunmaya hazır olduklarını ancak Ulaştırma Bakanlığı’nın kendilerinden kaçındığını ifade eden Yarkıner, “Biz sizin başarılı olmanız için destek vermeye hep hazırdık, ancak siz bizden kaçtınız. Trafik güvenliği konusunda en önemli desteği verebilecek teknik odalardan biri biziz” dedi.

“YANLIŞ MEVZUATLARA İMZA ATIYORSUNUZ”
Trafik güvenliğiyle ilgili yapılan yeni mevzuatların kazaları azaltmak yerine artırabileceğine işaret eden Yarkıner, mevcut uygulamalarda çağdaş düzenlemelere uygun olmayan araçların ülkeye girişine izin verilmesi, aşırı hız limitlerinin yeterince denetlenmemesi ve hız değerlerinin açıklanmaması, meskun mahal içinde bulunan yollarda gerekli fiziki tedbirlerin alınmaması ve yayaların tehlikeli bölgelerden uzak tutulması için yeterli önlemlerin hayata geçirilmemesi gibi eksikliklerin ciddi riskler oluşturduğunu vurguladı.

Yetkililerin bilimsel veriler ve teknik uzman görüşlerine dayanmadan aldığı kararların, trafik güvenliğini sağlamaktan uzak olduğunu belirten Yarkıner, Makina Mühendisleri Odası olarak gerekli teknik desteği vermeye her zaman hazır olduklarını, ancak bu konuda yetkililerin ilgili meslek odalarıyla iş birliği yapmaktan kaçındığını ifade etti.

Son olarak, tüm bu sorunlara rağmen Ulaştırma Bakanı’nın teknik kurumlardan uzak durduğunu belirten Yarkıner, “Tedbirleri teknik ve bilim esaslarına göre almazsanız, döneminiz trafik güvenliği açısından hiçbir olumlu icraatınız olmadan sona erecek” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version