Fon’dan yapılan açıklamada, üreticilerin Genel Tarım Sigortası Fonu tazminat ödemelerinden ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın sağladığı Doğrudan Gelir Desteği’nden yararlanabilmeleri için ekilen, dikilen ve nadasa bırakılan arazileri beyan etmeleri gerektiği belirtildi. Beyan işlemlerinin, Genel Tarım Sigortası Fonu tarafından hazırlanan formlar esas alınarak yapılacağı ifade edildi.
Başvurular 12 Şubat’ta başladı ve üreticiler, formlarını bölge ve kaza tarım daireleri ile Genel Tarım Sigortası Fonu’na ait toplam 10 merkeze teslim edebilecek.
KİRALANAN ARAZİLER VE BAŞVURU ŞARTLARI
Devlet Emlak Malzeme, Orman Dairesi, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Vakıflar İdaresi’nden kiralanan araziler ile Kaymakamlıklar tarafından kullanım hakkı verilen araziler, kira mukavelesinde adı geçen şahıslar tarafından beyan edilebilecek.
Açıklamada, üreticilerin, geçtiğimiz yılın (2023-2024 üretim yılı) beyanlarının bilgisayar kayıtlarına göre tapu kontrolü yapıldıktan sonraki temiz son durumlarını gösteren başvuru formlarına, bu yılki ekim ve ürün bilgilerini yazmaları gerektiği belirtildi. Ekilmeyen, nadasa bırakılan veya başka üreticilere devredilen parsellerin üzerleri çizilerek iptal edilmesi gerektiği vurgulandı.
Üreticilerin, kimlik ve parsel bazında hazırlanan başvuru formlarında bulamadıkları parselleri boş olarak gönderilen formlara ekleyerek beyan etmeleri gerektiği ifade edildi.
İKİNCİ İŞ YASAĞINA TABİ OLANLAR BAŞVURU YAPAMAYACAK
Açıklamada, 7/79 sayılı Kamu Görevlileri Yasası kapsamında ikinci iş yapma yasağı bulunan kamu çalışanlarının başvuru yapamayacağı, aksi takdirde başvurularının iptal edileceği belirtildi.
GEREKLİ BELGELER
Başvuru esnasında ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır:
- Kiralık araziler için sözleşmeler:
- Devlet Emlak Malzeme, Orman Dairesi, Devlet Üretme Çiftlikleri ve Vakıflar İdaresi’nden kiralanan araziler ile Kaymakamlıklar tarafından kullanım hakkı verilen araziler için beyanlar, ilgili sözleşmeler ile birlikte teslim edilecek.
- Belgelerini ibraz etmeyen üreticiler Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ve tazminat ödemelerinden yararlanamayacak.
- Yeni beyan edilecek araziler için gerekli belgeler:
- Üreticinin mülkiyetinde olan parseller için Koçan, T Cetveli, Tahsis ve Search belgelerinin aslı veya onaylı sureti.
- Parselin kiralık olması durumunda, icar sözleşmesi veya kullanım hakkı belgesi ile birlikte tapu koçanının aslı veya onaylı sureti.
- Parselin miras olması durumunda, tereke belgesinin aslı veya onaylı sureti.
- Kuraklık tazminatı için gerekli belgeler:
- Tahıl ve baklagil üreticileri, sigorta kapsamında doğal afet yaşanması durumunda kuraklık tazminatından faydalanabilmek için aldıkları gübrelerin fatura veya makbuzlarının asıllarını ya da tasdiklenmiş fotokopilerini beyan formlarıyla birlikte ibraz etmelidir.
- Üretici Belgesi:
- Üreticilerin, 2024-2025 üretim yılı için üretici birliklerinden alacakları üretici belgesini fon veya bölge tarım dairelerine ibraz etmeleri ve karşılığında alındı belgesi almaları gerekmektedir.
- Kimlik Fotokopisi:
- Üreticiler, kimlik kartı fotokopilerini beyan esnasında Fon’a veya bölge tarım dairelerine teslim etmelidir.
- Taahhütname:
- Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na daha önce taahhütname vermemiş üreticilerin, taahhütnamelerini de beyan esnasında Fon’a teslim etmeleri gerekmektedir.
EKSİK BELGELİ BAŞVURULAR KABUL EDİLMEYECEK
Açıklamada, tapu kayıtlarına göre yapılan kontroller sonucunda eksiksiz belgelerle yapılan başvuruların işleme alınacağı, ancak eksik belgeli başvuruların kabul edilmeyeceği vurgulandı.
Ayrıca, Veteriner Dairesi’ne kayıtlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan üreticilerinin, doğal gübre kullanmak istemeleri halinde GTSF/43 numaralı formu doldurarak başvuruda bulunabilecekleri belirtildi.
Başvurular esnasında Pul Yasası kapsamında pul gerekliliği bulunan evraklara gereken miktarda pul yapıştırılması gerektiği hatırlatıldı.
SON BAŞVURU TARİHİ 28 ŞUBAT
2024-2025 üretim yılı beyan başvuruları, 12-28 Şubat tarihleri arasında (her iki tarih dahil) bölge tarım daireleri ve Genel Tarım Sigortası Fonu binasında kabul edilecek.