Bugün Kıbrıs

Kıbrıslı kadınlardan barış sürecine güçlü katılım çağrısı

Bugün Kıbrıs

Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Kıbrıs ziyareti kapsamında İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu (CWBC) ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın Ofisi tarafından düzenlenen toplantıya katıldı.

Ledra Palace Otel’de gerçekleşen toplantıya Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Tarih Merkezi (KIIF), Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi (GAT), Hands Across the Divide (HAD), Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı (MWMN) ve Women Walk and Talk gibi iki toplumlu kadın örgütleri de yer aldı.

DiCarlo toplantıda yaptığı konuşmada, kadınların barış sürecine katılımının BM’nin kilit önceliklerinden biri olduğunu belirterek, bunun yalnızca adalet ve eşitlik meselesi değil, aynı zamanda kalıcı bir barış inşa etmenin gerekliliği olduğunu vurguladı.

“KADINLARIN DAHİL OLDUĞU ANLAŞMALAR DAHA KALICI”
DiCarlo, kadınların çatışma önleme, arabuluculuk ve barış inşası süreçlerinde etkin katılım gösterdiği durumlarda, toplumun daha geniş kesimleri tarafından sahiplenilen ve desteklenen anlaşmaların ortaya çıktığını söyledi. Ayrıca, bu yöntemle varılan anlaşmaların daha dayanıklı olduğunu da vurguladı.

İki toplumlu bir barış sürecinin önemine değinen DiCarlo, iki liderle yaptığı görüşmelerde kapsayıcı, şeffaf ve toplumsal cinsiyet açısından dengeli bir müzakere süreci gerektiğini dile getirdiğini aktardı.

CWBC: “KADINLAR MÜZAKERE MASASINDA OLMALI”
DiCarlo’nun konuşmasının ardından, katılımcı örgütler arasında görüş alışverişinde bulunuldu. Örgütler, resmi müzakerelerin olmadığı mevcut süreçte kadınların katılımının nasıl artırılabileceği ve gelecekteki barış görüşmelerinde kadınların nasıl resmi bir rol üstlenebileceği üzerine önerilerini sundu.

CWBC, acil bir çözüme duyulan ihtiyacı ve kadınların barış sürecine toplumsal cinsiyet perspektifiyle tam, eşit ve anlamlı katılımına olan bağlılığını yineledi.

Ayrıca, başta kadın grupları olmak üzere sivil toplumun güvenlik, yönetim ve insan hakları gibi konularda sürece katkı sağlayabilmesi için resmi kanalların oluşturulması gerektiğini belirtti. CWBC, gelecekteki müzakerelerde iki toplumlu bir kadın oluşumunun müzakere masasında yer almasını önerdi.

Exit mobile version