Bugün Kıbrıs
HEGEM Vakfı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında, KKTC’de şiddetin önlenmesi ve sosyal arabuluculuk bilincinin artırılması amacıyla bir iş birliği protokolü imzalandı. Türkiye’de kadın örgütlerinin ve Baro’nun tepki gösterdiği “aile temelli arabuluculuk” projesinin benzeri Kıbrıs’ın kuzeyinde de üniversiteler aracılığıyla hayat bulacak.
Lefkoşa’da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde düzenlenen törenle imzalanan protokol, “İnsan Hakları, Şiddet Önleme ve Sosyal Arabuluculuk Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi Uluslararası Seferberliği, 2023-2034: KKTC Projesi” kapsamında hayata geçirilecek. Türkiye merkezli Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) tarafından koordine edilen ve Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen proje, KKTC’de şiddetin önlenmesi ve sosyal barışın sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Protokol, HEGEM Vakfı adına Vakıf Genel Başkan Yardımcısı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaca, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Lefke Avrupa Üniversitesi Genel Sekreteri Hüseyin Eser ve Kuzey Kıbrıs Turkcell adına Marka İletişimi Müdürü Özlem Kavaz Soykan tarafından imzalandı. Törene ayrıca Proje KKTC Koordinatörü Dr. Ekrem Toklucu ve Proje Bulgaristan Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Başar da katıldı.
“KKTC’DE YENİ BİR AÇILIM GERÇEKLEŞİYOR”
HEGEM Vakfı adına konuşan Prof. Dr. Mustafa Karaca, şiddet önleme ve sosyal arabuluculuk konusunda uluslararası bir seferberlik başlatıldığını belirterek, KKTC’nin de bu sürece dahil edildiğini vurguladı. “Türkiye Cumhuriyeti 12. Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında yürütülen bu projeyle, KKTC’de toplumsal barışı güçlendirecek saha aktörleri yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Projenin KKTC ayağında Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi’nde öğrenim gören 15 bin öğrencinin bu eğitimlerden faydalanacağını belirten Karaca, sürecin üniversitelerle iş birliği içinde yürütüleceğini ifade etti.
“TOPLUMSAL HİZMETTE ÖNEMLİ BİR ADIM”
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, üniversitelerin sadece akademik eğitimle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, “Bugün, topluma doğrudan dokunan çok anlamlı bir hizmetin imza törenindeyiz” dedi. Şiddetin her türüne karşı olduklarını vurgulayan Kılıç, “Bu projeyle sadece şiddetle mücadele değil, aynı zamanda farkındalık yaratmayı da amaçlıyoruz” diye konuştu.
Lefke Avrupa Üniversitesi Genel Sekreteri Hüseyin Eser de proje kapsamında iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, protokolün hayırlı olmasını temenni etti.
“KIBRIS’TA TOPLUMSAL BARIŞA DESTEK”
Kuzey Kıbrıs Turkcell adına konuşan Marka İletişimi Müdürü Özlem Kavaz Soykan, şirket olarak bu projeye iletişim sponsoru olarak destek verdiklerini açıkladı. “Şiddete herkes karşı ama önemli olan bu konuda harekete geçmek. Biz de Turkcell olarak toplumun her kesiminde barışı ve huzuru güçlendirecek bu projenin parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
EĞİTİMLER ÜCRETSİZ OLACAK
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, HEGEM Vakfı ve 27 devlet üniversitesinin ortaklığıyla yürütülen proje kapsamında, KKTC’de belirlenen öğrenciler ücretsiz eğitim alacak. Eğitimler Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi üzerinden çevrimiçi olarak verilecek ve başarılı katılımcılara ücretsiz e-sertifika düzenlenecek. Sertifika almaya hak kazanan öğrenciler için yemin töreni ve belge takdimi Anadolu Üniversitesi Lefkoşa Kampüsü’nde gerçekleştirilecek.
Ancak, Türkiye’de kadın örgütleri ve barolar, “aile temelli arabuluculuk” projesinin boşanma süreçlerinde kadınların haklarını zedeleyeceği ve şiddet dolu evliliklerden ayrılmalarını zorlaştıracağı endişesiyle projeye tepki göstermişti. Evrensel’de yer alan haberde, eğitimi verenlerin de alanların da hukukçu olmaması eleştirilmişti.