Bugün Kıbrıs
Cumhuriyet Meclisi, bugün yasama ve denetim görevlerini yerine getirmek üzere toplandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Anlaşma (Onay) Yasa Tasarısı gündeme alınırken, tartışmalar Türkiye’ye alınmayan KKTC yurttaşlarına kadar uzandı.
ÖZUSLU: “KENDİ YURTTAŞLARIMIZIN HAKKINI SAVUNMUYORUZ”
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Sami Özuslu, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, Türkiye’ye alınmayan KKTC yurttaşlarının neden bu muameleye maruz kaldığını ve hükümetin neden bu konuda sessiz kaldığını sorguladı. KKTC’nin temsilciliğinin bulunmadığı ülkelerde yurttaşlara Türkiye Cumhuriyeti’nin konsolosluk desteği vermesinin gerekli bir uygulama olduğunu belirten Özuslu, “Türkiye, bizim vatandaşlarımıza yurtdışında yardım ederken neden Lefkoşa’daki büyükelçiliğinde kapısını çalmış yurttaşlarımıza yanıt vermiyor?” diye sordu.
Özuslu, KKTC yurttaşlarının Türkiye’ye girişinin engellenmesiyle ilgili sürecin, hükümetin pasifliği nedeniyle çözümsüz kaldığını belirtti. Başbakanlıktaki Ünal Üstel’in bu konuda Türkiye Büyükelçiliği’ne bir mektup yazdığını ancak hiçbir yanıt alamadığını hatırlatarak, hükümetin bu konuda neden sessiz kaldığını sorguladı.
“Bugüne kadar en az 12 kişi Türkiye’ye sokulmadı. Mecliste defalarca bu konuyu gündeme getirdik, hükümetin girişim yapmasını istedik, ancak hiçbir ilerleme sağlanmadı. Geçen yıl bu konuda bir meclis araştırma komitesi kurulmasını önerdik, ancak bu önerimiz de reddedildi. Şimdi hükümet, Türkiye ile yeni bir protokol imzalarken, bu konu masaya getirildi mi? Türkiye’den yurttaşlarımızın neden ülkeye alınmadığı konusunda net bir açıklama talep edildi mi?” dedi.
Özuslu, Türkiye’ye alınmayan yurttaşlar arasında eski milletvekillerinin, gazetecilerin ve akademisyenlerin olduğunu, bu insanların ‘terörist’ ya da ‘suçlu’ olarak gösterilmesinin tamamen keyfi bir karar olduğunu belirtti. “Bu insanların tek ‘suçu’, Kıbrıs’ta federal bir çözümü savunmaları, barıştan, adaletten ve demokrasiden yana olmalarıdır. Peki, siz hükümet olarak neden kendi yurttaşlarınızın haklarını korumuyorsunuz?” diye sordu.
Özuslu, Türkiye’ye giriş yasağı uygulanan yurttaşların yakınlarının sağlık sorunları için Türkiye’ye gidemediğini, hatta bazılarının aile üyelerinin cenazesine bile katılamadığını vurguladı. “Türkiye’ye alınmayan Ali Bizden, kayınbabasının cenazesine katılamadı, bir kürek toprak dahi atamadı. Bu insanlık dışı bir uygulama değil midir? Ailelerinden koparılan bu insanların yaşadığı mağduriyeti neden kimse konuşmuyor?” diyerek tepki gösterdi.
TÖRE: “DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ AMA KONUŞAMAZSINIZ”
Özuslu’nun sözlerinin ardından kürsüye çıkan UBP milletvekili ve eski Meclis Başkanı Zorlu Töre, Türkiye’nin egemen bir devlet olduğunu ve istediği kişiye giriş yasağı koyabileceğini savundu. Töre, Türkiye’ye alınmayan kişilerin geçmişte yaptığı açıklamaların dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’ni yerden yere vurursanız, ağır hakaretler yaparsanız, Türkiye’nin bütünlüğüne kastedecek ifadelerde bulunursanız elbette ki girişinize yasak konulabilir” dedi.
Töre, “Siz Türkiye Cumhuriyeti’ni eleştirmekle ne kadar özgürsünüz? Bunu sorgulamak lazım. Bir devlet, kendisi için tehdit gördüğü kişilere yasak koyabilir. Bunu başka ülkelerde de görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Töre, ğlkeye girişi yasaklanan kişilerin geçmişte Türkiye karşıtı söylemlerde bulunduğunu ima ederek, “Türkiye’ye hakaret içerecek, aşağılayacak, Türkiye’nin bütünlüğünü, güvenliğini tehlikeye atacak ifadelerden kaçınmamız lazımdır. Düşünebilirsiniz ama konuşamazsınız”dedi.
DERYA: “BU MECLİSTE BİLMEDEN KONUŞAN VEKİLLER VAR”
CTP milletvekili Doğuş Derya, Zorlu Töre’nin açıklamalarına sert tepki gösterdi. “Az önce bir Zorlu Töre klasiği izledik. Hakikat saptırılarak insanlara ithamda bulunuluyor” diyerek konuşmasına başlayan Derya, Türkiye’ye giriş yasağı olan kişilerin federal çözümü destekleyen, demokrasi ve barış yanlısı isimler olduğunu belirtti.
Derya, “Bu insanların Türkiye’ye girişine izin verilmemesinin nedeni, Kıbrıs’ta federal çözümü savunmalarıdır. Türkiye’ye hakaret ettikleri, toprak bütünlüğüne karşı çıktıkları yönündeki iddialar tamamen asılsızdır” dedi. KKTC’de fikir ve ifade özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu hatırlatan Derya, Töre’ye hitaben “Eğer bu kişiler Türkiye’ye hakaret ettiyse, çıkarın kanıtınızı, gösterin hangi hakaretleri yapmışlar. Ama yok, çünkü böyle bir şey olmadı” ifadelerini kullandı.
Derya, “Siz burada insanları hedef gösteriyorsunuz. Türkiye’ye alınmayan insanlar arasında gazeteciler, akademisyenler, yazarlar var. Ali Bizden, Ulaş Barış, Aysu Basri, Ahmet Cavit An, Evrim Hıncal, Dr. Okan Dağlı gibi isimler hangi terör örgütüne üyedir? Hangi suça bulaşmıştır? Tek suçları barışı, çözümü ve adaleti savunmak mı?” diye sordu.
ÖZUSLU: “TERÖRİST Mİ İLAN EDECEKSİNİZ?”
Tartışmanın devamında tekrar söz alan CTP milletvekili Sami Özuslu, “Türkiye’ye alınmayan kişilerin milli güvenlik tehdidi oluşturduklarını mı söylüyorsunuz? Ellerinde silah mı var, bomba mı yerleştirdiler?” diyerek Töre’ye tepki gösterdi.
Özuslu, Türkiye’ye giriş yasağının keyfi olarak uygulandığını belirterek, “Bu isimlerin hiçbirine Türkiye’de suç isnat edilmemiştir. Ama Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eden kişiler gibi gösteriliyorlar. Bu yargısız infazdır” dedi.
Özuslu, KKTC hükümetinin Türkiye ile bu konuyu müzakere etmesi gerektiğini belirterek, “Hükümet olarak yurttaşlarımızın haklarını neden savunmuyorsunuz? İnsanlar, sağlık sorunları için Türkiye’ye gidemiyor, aile cenazelerine katılamıyor. Türkiye’ye giremeyen Ali Bizden, kayınbabasının cenazesine bile katılamadı. Bu insanların en temel insani hakları ellerinden alınıyor” dedi.
Özuslu, “Zorlu Töre paratoner görevi gördü, konuyu başka yöne çekmeye çalıştı. Ama asıl mesele Türkiye’nin neden yurttaşlarımızı almaması ve bizim hükümetimizin bu konuda neden sessiz kaldığıdır” diyerek konunun takipçisi olacaklarını belirtti.