Girne Bağımsız milletvekili Jale Refik Rogers, Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, KKTC’nin yangınlara karşı hazırlıksız olduğunu belirterek, hükümetin bu konuda önlem almadığını ve felaketlerden ders çıkarılmadığını savundu.
“İTFAİYENİN YETKİSİ YOK, BİNALAR KONTROLSÜZ RUHSATLANDIRILIYOR”
Rogers, itfaiyenin inşaat projelerine görüş verebildiğini ancak binalarda yangın tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığını denetleme yetkisi olmadığını belirtti. “Bu yüzden binalar, yangın yönetmeliğine uygun olmasa bile ruhsatlandırılıyor. Felaketlerin önüne geçmek için yasal düzenlemeler yapılmalı” dedi.
Özellikle son yıllarda yaşanan büyük yangınlara dikkat çeken Rogers, hükümetin bu olaylardan ders alıp almadığını sordu. “İtfaiyenin araç gereç konusunda büyük eksiklikleri var, hidrolik merdiven dahi yok. Orman Dairesi’nde ise teşkilat yasasından kaynaklanan ciddi sıkıntılar mevcut. 1980’lerden bu yana orman arazileri büyüdü ancak kapasite artışı sağlanmadı” ifadelerini kullandı.
Rogers, geçtiğimiz ay Türkiye’nin Bolu kentinde yaşanan otel yangınında, yangın tedbirlerinin yetersiz olması nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, KKTC’deki otellerde de benzer eksiklikler olup olmadığının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
GARDİYANOĞLU: “GENİŞ ÇAPLI DENETİMLER BAŞLIYOR”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Rogers’ın eleştirilerine yanıt vermek üzere kürsüye çıkarak, yangın güvenliği konusunda atılacak adımları açıkladı.
Bolu’daki yangının hemen ardından, tüm ilçelerde oteller başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği teftişlerini başlatma talimatı verdiğini belirten Gardiyanoğlu, “Geniş çaplı denetimler önümüzdeki perşembeden itibaren başlayacak. Hedefimiz, bir ay içinde tüm otelleri denetlemek” dedi.
Denetimlerin elektrik tesisatları, acil çıkış kapıları ve yangın önlemleri gibi kritik alanlara odaklanacağını belirten Gardiyanoğlu, inşaat sektöründeki firmalar da dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği raporlarının zorunlu hale getirildiğini açıkladı.
Ayrıca müfettişlerin rastgele denetimler yapacağını ifade eden Gardiyanoğlu, binaların yangın standartlarına uymaması durumunda tapu (koçan) alamayacağını belirtti.
Meclis’teki tartışmada Rogers, alınacak önlemlerin yalnızca otellerle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayarak, “Sadece denetim yapmak yetmez, itfaiyeye yangın yönetmeliğine uyulmasını denetleme ve ceza kesme yetkisi de verilmeli” dedi.
Hükümetin atacağı adımların takipçisi olacaklarını belirten Rogers, “Her yıl yaşanan yangınlardan ders alınmalı ve felaketleri önlemek için ciddi tedbirler alınmalı” ifadelerini kullandı.