Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği (KISAD), erken yaş gebelikleriyle mücadele etmek amacıyla ortak bir girişim başlattı. GİKAD adına yapılan açıklamada, paydaşların iş birliği ile farkındalığın artırılması ve gençlerin bilgiye erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik projeler geliştirileceği duyuruldu.
“ÇOCUK YAŞTA GEBELİKLER SAĞLIK VE GELECEK İÇİN TEHDİT”
Açıklamada, çocuk yaşta gebeliklerin önemli bir toplumsal sorun olduğu vurgulanarak, bu durumun genç anneler ve doğan çocukların sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturduğuna dikkat çekildi. “Erken yaş gebelikler, gençlerin eğitim, sağlık ve geleceği üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, aileler için de ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır” ifadelerine yer verildi.
2023 VERİLERİ ENDİŞE VERİCİ
Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2023 verilerine atıfta bulunulan açıklamada, 14-19 yaş arasında 61 bireyin anne olduğu belirtilerek bu durumun toplumsal bir sorun olarak ele alınması gerektiği kaydedildi. “Sivil toplum örgütlerinin bu konuda proaktif bir rol üstlenmesi büyük önem taşımaktadır” denildi.
BELİRLENEN HEDEFLER VE ÇALIŞMALAR
Ortak girişim kapsamında yürütülecek çalışmalar arasında, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi ve üniversitelerle iş birliği yapılarak, sosyal ve psikolojik açıdan risk taşıyan çocuklar için bir risk haritası oluşturulması yer alıyor. Ayrıca, medya ve sosyal medya üzerinden gençlere cinsel sağlık ve hakları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen bilinçlendirme çalışmaları yapılması planlanıyor.
“SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ”
GİKAD, KISAD ve Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu, erken yaş gebeliklerin önlenmesi ve gençlerin sağlıklı bir gelecek inşa edebilmesi için sivil toplum kuruluşları ile devlet kurumlarının güç birliği yapmasının şart olduğunu belirtti. Kamuoyuna yapılan çağrıda, toplumun her kesiminin bu mücadeleye destek olması gerektiği vurgulandı.