Bugün Kıbrıs

Suç patronu olduğu iddia edilen kişi, Kıbrıs’ta 2 milyon Euro sakladı

Filipinler’de büyük bir insan kaçakçılığı ve sanal dolandırıcılık organizasyonunun kaçak patronu olduğu iddia edilen Huang, satın aldığı Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ile bir şirket açtı. Söz konusu şirket, yetkililere göre, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık için “ana şirket” olarak kullanılıyor.

Filipinli yetkililer, Huang’ı insan kaçakçılığı ve kara para aklama iddiasıyla dava etti. Ayrıca, Huang’ın Filipinler’deki en az beş banka hesabı da donduruldu.

Ancak iki toplumlu araştırmacı gazetecilik ağı CİREN’den gazetecilerin yaptığı araştırmada, Huang’ın Kıbrıs’ta da 2 milyon eurosunun (2,1 milyon dolar) olduğu ortaya çıktı.

Huang, söz konusu parayı, Lefkoşa Üniversitesi’ndeki öğrenci yurtlarını inşa eden Zimaco Holdings Limited adlı Kıbrıslı bir gayrimenkul şirketi aracılığıyla, yatırım yoluyla Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı almak için kullandı. Huang, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını aldığı sırada henüz şüpheli bir kişi değildi.

Zimaco Holdings, gazetecilere yaptığı açıklamada, Huang adına tuttuğu fonların herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadığını söyledi. Şirket, ayrıca, Filipinler’de Huang’a getirilen suçlamalar hakkında Kıbrıs Mali İstihbarat Birimi MOKAS’a bilgi verildiğini de ekledi.

MOKAS, bireysel gizliliği koruyan yasaları gerekçe göstererek, söz konusu bildirimin ardından herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi vermekten kaçındı.

Sorulara e-posta yoluyla yanıt veren MOKAS, “Sadece MOKAS’ın elinde bazı bilgiler bulunduğunu doğrulayabiliriz” dedi.

Filipinli yetkililer, gazeteciler tarafından haberdar edilmeden önce Huang’ın Kıbrıs’taki parasından habersiz olduklarını belirtti. Adalet Bakanlığı müsteşarı Nicholas Ty, söz konusu fonların acilen peşine düşmeyi planlamadıklarını söyledi.

Ty, “Bu bir olasılıktır, ancak bunun için Kıbrıs’ta bir mahkeme sürecinden geçmek gerekecektir” dedi ve “Öncelik hala kendisinin kırmızı bültenle (Interpol) tutuklanmasıdır” diye ekledi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki kara para aklamayla mücadeleden sorumlu yetkililer, Filipinli yetkililerin talep etmesi durumunda, Huang’a ait fonların dondurulması için mahkeme kararı çıkarmaya hazır olduklarını söyledi.

MOKAS, “Cezai suçu soruşturan ülke tarafından yapılan talep üzerine, bu adım atılabilir,” dedi.

Huang’a yöneltilen suçlamalar, geçtiğimiz yılın Ağustos ve Eylül aylarında, Filipinler’in başkenti Manila’nın yaklaşık 95 kilometre kuzeyindeki Bamban kasabasındaki bir yerleşkeye düzenlenen baskının ardından gelmişti.
Filipinli yolsuzlukla mücadele memurları, Huang Zhiyang’ın villasına yapılan baskının ardından pasaportlarını sergiledi. Foto: Joann

MANABAT/RAPPLER
Söz konusu yerleşke, Huang’ın Mayıs 2019’da Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunu kullanarak kurduğu Baofu Land Development Inc.’e aitti.

Filipin Kara Para Aklamayı Önleme Konseyi, Huang’ı, Baofu şirketinin ana finansörü olarak belirledi.

Ülkenin Adalet Bakanlığı ise, Baofu şirketini, dolandırıcılık merkezlerinin kurulmasını ve faaliyetlerini denetleyen “ana şirket” olarak tanımladı.

Şu anda Huang’ın nerede olduğu bilinmiyor. Filipinler’deki avukatı yorum taleplerine yanıt vermezken, Huang da, kurumsal belgelerde kendisiyle bağlantılı görünen beş farklı adrese gönderilen e-postalara yanıt vermedi.

‘AŞK DOLANDIRICISI’
Bir ihbar üzerine harekete geçen yetkililer, Mart 2024’te Baofu yerleşim yerine baskın düzenledi. Ulusal polis ve diğer kurumlardan memurlar, çoğunluğu Filipinli ve Çinli olmak üzere, Ruandalı, Endonezyalı ve diğer ülke vatandaşlarının da bulunduğu 875 kişiyi kurtardı.

Devlete ait Filipinler Haber Ajansı’nın haberine göre, yerleşkede ateşli silahların yanı sıra, cep telefonları ve mağdurları dolandırmak için kullanılan “aşk dolandırıcılığı” senaryoları da bulundu.

Filipinler Adalet Bakanlığı’na göre, söz konusu senaryolar, “sosyal medyada aşk arayan yakışıklı erkekler gibi görünmeye zorlanan, ve yalnız kadınları kandıran” dolandırıcılar tarafından kullanılıyordu.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin raporuna göre, son yıllarda Güneydoğu Asya’da sanal dolandırıcılık suçlarında patlama yaşanıyor. Buna göre, Doğu ve Güneydoğu Asya’daki insanlar, yalnızca 2023 yılı içinde, sanal dolandırıcılık nedeniyle 18 ila 37 milyar dolar kaybetti.

Dolandırıcıların kendisi de çoğu zaman mağdurlardan oluşuyor. Birçoğu, meşru iş teklifleriyle kandırılıyor, ancak kendilerini rehin alınmış ve başkalarını dolandırmaya zorlanır halde buluyorlar.

Huang ve diğerlerine yönelik iddianamede, bir dolandırıcılık merkezinde çalışmayı reddetmeye kalkan ve insan ticareti mağduru olduğu iddia edilen bir kişinin içinde bulunduğu kötü durum özetleniyor. Bu kişi, soruşturmayı yapan memurlara, işten ayrılmak için 300.000 Filipin Pesosu (yaklaşık 5.000 dolar) ödemesi gerektiğinin söylendiğini, ve bunu karşılayacak durumda olmadığını anlattı.

İddianamede, kendisi için, “Aşk dolandırıcısı olarak çalışmaya mecbur bırakıldı” deniyor. “Yaptığı işin karşılığını hiçbir zaman almadı. Bunun yerine, zorunlu kotayı karşılayamadığı her defasında dayak yiyordu.”

Yaygın bir Vietnam ismine sahip bir başka mağdura, Filipinler’e seyahat masraflarını şirkete geri ödeyene kadar işten ayrılamayacağı söylendi. Bu kişi, kotasını dolduramadığı için dövüldüğünü ve elektrik şoku ile işkence gördüğünü anlattı.

BASKINLAR
Mart 2024’teki baskın sonucunda Huang’a yönelik suçlamalar getirildi. Daha önce de, Huang’ın iki şirketi, sanal dolandırıcılık ve insan kaçakçılığı soruşturmaları kapsamında hedef alınmıştı. Ancak arama emrinde adı geçmesine rağmen, daha önceki baskınların hiçbiri Huang’a karşı herhangi bir suçlamayla sonuçlanmamıştı.

Mayıs 2023’te Filipin polisi, Huang’ın kurucu ortağı olduğu başka bir şirket olan Sun Valley Clark Hub Corporation’a ait bir yerleşkede 1.000’den fazla insan kaçakçılığı kurbanı olduğu düşünülen kişiyi kurtardı.

Şubat 2023’te – Sun Valley’e yapılan baskından üç ay önce – yetkililer, Huang’ın Baofu Land Development yerleşkesinde faaliyet gösteren Hongsheng Gaming Technology Inc. adlı bir şirkete baskın düzenledi. Bu baskında kaçakçılık mağduru 800’den fazla işçinin kurtarıldığı bildirildi.

Kara Para Aklamayı Önleme Konseyi, Huang’ı, Hongsheng’in bir çalışanı olarak listeledi. Filipin Adalet Bakanlığı ayrıca, polise, Honsheng baskını sırasında Huang’ın bilgisayar verilerini arama ve bunlara el koyma emri verildiğini de belirtti.

Kara Para Aklamayı Önleme Konseyi, Baofu Land Development’in varlıklarını dondurmaya yönelik yasal bir dilekçede, “Huang’ın, Baofu’nun kurucusu ve Hongsheng baskınında hedef kişi olarak, aşk dolandırıcılığı, kripto para dolandırıcılığı, insan kaçakçılığı ve diğer yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olduğu görülüyor” dedi.

Huang’ın, hem Baofu Land Development hem de Hongsheng Gaming Technology’deki iş ortağı, yerleşkenin bulunduğu Bamban’ın eski belediye başkanı Alice Guo’ydu. Filipinler Haber Ajansı’na göre Guo, düzinelerce kara para aklama ve insan kaçakçılığı suçlamasıyla karşı karşıya bulunuyor. Temmuz ayında ülkeden kaçtı, ancak Eylül ayında Endonezya tarafından Filipinler’e iade edildi.

Guo yorum taleplerine yanıt vermedi.

Huang, Şubat 2023’te Hongsheng Gaming Technology’e düzenlenen baskında tutuklanmaktan kurtuldu. Kara Para Aklamayı Önleme Konseyi’nin yasal dilekçesinde alıntılanan bir istihbarat raporuna göre, Huang, “Guo’nun helikopterini kullanarak BAOFU yerleşkesinden kaçmayı başardı.”

Huang’ı kara para aklama iddiasıyla dava eden Kara Para Aklamayı Önleme Konseyi, dilekçesinde, kendisinin “Patron Wang” olarak bilindiğini ve memleketi Çin’de, yasadışı kumar evleri işletmekten arandığını belirtti.

Belgeye göre, Huang, Çin, St. Kitts ve Nevis ve Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarına sahip.

Huang hakkındaki yeni bulgular, çeşitli sanal dolandırıcılık, insan kaçakçılığı ve kara para aklama skandallarının merkezinde yer alan sanal kumar sektörü hakkında yakında yayınlanacak olan Filipinler Senatosu komite raporunda yer alabilir.

Komite üyeleri, Huang’ın Kıbrıs’taki parasıyla ilgili olarak gazeteciler tarafından sağlanan bilgileri dikkate alacaklarını ve Filipinli yetkililere, fonları dondurmaya çalışmayı önerebileceklerini söylediler.

Sorulara e-posta yoluyla gönderdikleri yanıtta, “Komite bunu raporuna bir öneri olarak dahil etme olasılığını araştırıyor” dediler.

Huang’ın 2 milyon eurosunu elinde bulunduran Kıbrıs’taki emlak şirketi Zimaco Holdings, yatırımının yarısını kendisine geri ödemeye çalıştığını, ancak gerekli belgeleri sunamadığı için bunu yapamadığını belirtti.
Zimaco Holdings tarafından geliştirilen öğrenci konaklama binaları. Foto: Andreas Cosma/CIReN

KIBRIS ALTIN PASAPORT PROGRAMI
Bu arada, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, Huang’ın vatandaşlık başvurusuna yardımcı olan iki kişi ve bir şirketin de dahil olduğu bir ceza davası devam ediyor.

Dava, doğrudan Huang’ın başvurusunu içermese de, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin altın pasaport programıyla ilgili yolsuzluk iddiaları etrafında şekilleniyor.

Kıbrıs’ın eski ulaştırma bakanı Marios Demetriades, vatandaşlık başvuruları üzerinde nüfuzunu kullandığı gerekçesiyle yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya bulunuyor. İddianamenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Demetriades, suçlamaları reddetti. Demetriades, “Gerçekleri çarpıtmak ve beni mahkemeye çıkarmak için asılsız iddialar ve kötü niyetli ithamlarda bulunuldu. Sonunda gerçeğin ve adaletin her zaman galip geleceğini biliyorum ve adalete güvenim tamdır” dedi. Davanın Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşması 17 Ocak Cuma günü Lefkoşa’da başlayacak.

Yetkililer ayrıca, Pekin merkezli bir firmanın yan kuruluşu olan Delsk (Kıbrıs) Business Services Ltd. adlı şirkete de nüfuz ticareti suçlamasında bulundu. Pekin şirketinin başkanı, Avusturya vatandaşı Josef Friedrich Santin de aynı suçlamalarla karşı karşıya.

Santin, sorulara e-postayla yanıt vererek, “Gerçekleri bilen biri olarak, bu çok saçma bir suçlama ve her yönüyle aklanacağımızdan %100 eminim” dedi.

Delsk, Huang’ın vatandaşlık başvurusu ile ilgilenirken, Santin de Huang’ın 2 milyon eurosunu elinde bulunduran Kıbrıslı emlak şirketi Zimaco Holdings’in yöneticisiydi.

Exit mobile version