Bugün Kıbrıs

Ekonomik kötümserlik ve kaygılar arttı

Bugün Kıbrıs

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Aralık 2024’te 500 kişi ile yüz yüze yaptığı anket çalışmasının ikinci bölümü yayımlandı. Ekonomik durum ve kaygılar üzerine odaklanan bu bölüm, toplumdaki ekonomik kötümserlik ve bireysel kaygıların giderek arttığını gözler önüne serdi.

MALİ DURUM İÇİN KÖTÜMSER BEKLENTİLER
Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 58.91’i, kendi ekonomik durumlarının önümüzdeki iki yıl içinde daha da kötüleşeceğini belirtirken, yalnızca yüzde 14.98’i ekonomik durumlarının daha iyi olacağı yönünde beklenti taşıyor.

Ülke ekonomisine yönelik kötümserlik ise daha da yüksek: yüzde 68.34’lük bir kesim, ülke ekonomisinin önümüzdeki iki yıl içerisinde kötüleşeceğini düşünüyor.

EKONOMİK KAYGILAR YÜKSEK
Araştırmada, bireylerin günlük yaşamlarına dair ekonomik kaygıları da dikkat çekti:

%63.93, mutfak giderlerini karşılayamama korkusu yaşıyor.

%72.75, hayat standartlarını koruyamama kaygısı taşıyor.

%63.92, taksitlerini ödeyememekten endişe ediyor.

%71.35, sağlık harcamalarını karşılayamamaktan kaygı duyuyor.

YÜCEL: “SİYASETİN TOPLUMSAL ÇIKARLARA YÖNELMESİ GEREKİYOR”
CMIRS Direktörü Mine Yücel, anketin ikinci bölümüne ilişkin değerlendirmesinde, toplumdaki ekonomik kaygıların, bireysel ve toplumsal tükenmişlik hissini artırdığını vurguladı. Yücel, ekonomik durumun ruh haline etkisinin siyasetten daha büyük olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve siyasetin yandaşlara ekonomik çıkar sağlama üzerine kurulu olması, toplumdaki adalet duygusunu zedeliyor. Artık yeni bir siyaset anlayışının zamanı geldi. Bu anlayışın sosyal refah ve adalet kavramları üzerine inşa edilmesi gerekiyor. Ülkede kurumların güçlendirilmesi, yolsuzluk ve partizanlıkla mücadele edilmesi şarttır.”

GELECEK BEKLENTİLERİ DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR
Eylül 2024’te ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 52.6 iken, Aralık 2024’te bu oran yüzde 58.91’e çıktı. Benzer şekilde, ülke ekonomisinin kötüye gideceğini düşünenlerin oranı aynı dönemde yüzde 61.32’den yüzde 68.34’e yükseldi.

BİREYSEL EKONOMİK KAYGILAR KRİTİK SEVİYEDE
Mutfak masraflarından sağlık harcamalarına kadar birçok konuda ciddi kaygılar taşıyan bireylerin oranı yüksek seviyede. Bu durum, toplumun günlük yaşamda karşılaştığı ekonomik zorlukların altını çizerken, ekonomiye yönelik reform ihtiyacını da gündeme getirdi.

 

Exit mobile version