Bugün Kıbrıs

Rusya’nın güneyindeki petrol sızıntısında en az 32 yunus hayatını kaybetti

İşgal altındaki Kırım Yarımadası’nın güneybatısındaki Sivastopol’den yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Kerç Boğazı’nda yaklaşık üç hafta önce iki tankerden akaryakıt sızıntısı meydana geldi.

Rusya’nın Delfa Yunus Kurtarma ve Araştırma Merkezi, Kırım Yarımadası’nı Rusya’nın güneyindeki Krasnodar bölgesinden ayıran Kerç Boğazı’nda üç hafta önce iki tankerden akaryakıt dökülmesinden bu yana en az 32 yunusun öldüğünü açıkladı.

Euronews’ün haberine göre merkez mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ölümlerin “büyük olasılıkla akaryakıt sızıntısıyla ilgili olduğunu” belirterek, acil durumdan bu yana balinalar ve yunusları da içeren bir su memelileri takımı olan toplam 61 deniz memelisinin ölümünün kaydedildiğini ancak cesetlerin durumuna göre 29’unun sızıntıdan önce öldüğünün tahmin edildiğini bildirdi.

“Cesetlerin durumuna bakılırsa, büyük olasılıkla bu deniz memelilerinin çoğu felaketten sonraki ilk 10 gün içinde ölmüş. Ve şimdi deniz onları yıkamaya devam ediyor,” diyen merkez, ölen yunusların çoğunun nesli tükenmekte olan Azov türünden olduğunu kaydetti.

Bu gelişme, Kırım’da Rusya tarafından atanan yetkililerin Sivastopol kıyılarında petrol tespit edilmesi sonrası bölgesel acil durum ilan etmelerinin ardından geldi.

Yarımadanın güneybatısındaki Sivastopol’den yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Kerç Boğazı’nda yaklaşık üç hafta önce iki tankerden akaryakıt dökülmüştü.

Bölge Valisi Mikhail Razvozhaev, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün Sivastopol’da bölgesel bir acil durum rejimi ilan edildi,” dedi.

Razvozhaev, bölgedeki dört plajda petrol bulunduğunu ve gönüllülerle birlikte çalışan yerel yetkililer tarafından “derhal ortadan kaldırıldığını” söyledi.

Rusya’nın güneyindeki Krasnodar’daki yetkililer, bir tankerin karaya oturmasından ve diğerinin hasar görüp sürüklenmesinden 10 gün sonra akaryakıtın kıyı şeridine vurmaya devam etmesi nedeniyle geçen hafta bölge genelinde acil durum ilan etti.

Krasnodar Bölge Valisi Veniamin Kondratyev cumartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 7.000 kişinin hala sızıntıyı temizlemek için çalıştığını söyledi.

Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ilk sızıntıdan bu yana bölgenin kıyı şeridi boyunca 96.000 tondan fazla kirlenmiş kum ve toprağın çıkarıldığını belirtti.

23 Aralık’ta bakanlık, toplamda 200.000 tona kadar ağır, düşük kaliteli bir petrol ürünü olan mazut ile kirlenmiş olabileceğini tahmin etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin petrol sızıntısını “ekolojik bir felaket” olarak nitelendirdi.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım Yarımadası’nı Krasnodar bölgesinden ayıran Kerç Boğazı, Azak Denizi’nin iç kesimlerinden Karadeniz’e geçiş sağlayan önemli bir küresel nakliye rotası.

Aynı zamanda Moskova’nın 2014 yılında yarımadayı ilhak etmesinden sonra Rusya ve Ukrayna arasında kilit bir çatışma noktası haline geldi.

Ukrayna, 2016 yılında Moskova’yı Daimi Tahkim Mahkemesi’ne götürmüş ve Rusya’yı bölgenin kontrolünü yasadışı yollardan ele geçirmeye çalışmakla suçlamıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak, geçtiğimiz ay meydana gelen petrol sızıntısını “büyük ölçekli bir çevre felaketi” olarak nitelendirdi ve Rus tankerlerine ek yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

Exit mobile version