Bugün Kıbrıs

Suriye’de HTŞ yönetimi, Esad yanlılarına karşı operasyon başlattıklarını duyurdu

Suriye devlet ajansı SANA, ülkedeki yeni Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetiminin Perşembe günü Tartus’ta devrik lider Beşar Esad yanlısı militanlara karşı bir operasyon başlattığını ve eski hükümetle bağlantılı üç kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de üç kişinin öldürüldüğünü doğruladı.

SANA, operasyonun bölgede “güvenliği, istikrarı ve iç barışı yeniden sağlamayı” amaçladığını yazdı.

Öte yandan, Esad ailesinin de mensup olduğu Alevi cemaatinin kalesi olarak görülen Hama, Lazkiye ve Tartus’ta son günlerde gerginlik yükseliyor.

Çarşamba günü kimliği belirsiz silahlı kişilerin, Arap Alevilerin tarihsel sembollerinden Hüseyin bin Hamdan el Hasibi türbesini yaktığı ve burada görevli beş sivili öldürdüğünü gösteren videolar büyük yankı uyandırmıştı.

Salı günü de Hama’da Esad döneminde görev alan üç hakim ve bir subayın, HTŞ merkezinde uzlaşı kayıtlarını yaptırdıktan sonra kimliği belirsiz saldırganlar tarafından öldürüldüğü iddia edilmişti.

Bunun üzerine Aleviler, Humus, Hama, Tartus ve Lazkiye’de bu ölümlere karşı protesto düzenlemişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, protesto gösterilerine HTŞ tarafından ateş açıldığını, ölü ve yaralıların olduğunu bildirmişti. Göstericilerin de HTŞ’ye karşılık verdiği aktarılmıştı.

Yeni HTŞ yönetimi ise çarşamba günü, Esad yönetiminde görev yapan bir subayı tutuklamaya çalışan 14 güvenlik görevlisinin Tartus’ta çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurmuştu.

Gözlemevi, çatışmaların “bazı sakinlerin evlerinin aranmasına izin vermemesi” üzerine tırmandığını belirtmişti.

Gösteriler sonrası HTŞ, Humus’ta sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Bu esnada Tartus Valisi Ahmed eş-Şami de son dönemde yaşanan çatışmalar ve artan gerginliğin ardından, yeni hükümette yer alan çok sayıda kişiyle bir araya geldi.

Şami daha sonra “gerginlik ve mezhepsel çatışmayı körükleyenlerden uzak durulması” çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı. Ayrıca insanları “tüm halkı bünyesinde barındıran yeni ve özgür bir Suriye inşa etmek için yeni yollar açmak üzere birlikte çalışmaya” çağırdı.

ESAD’IN DÜŞÜŞÜ SONRASI ALEVİLER
Suriye’de Beşar Esad’ın düşüşü sonrası binlerce kişi her gün başkent Şam’daki Emevi Meydanı’nda kutlamalara devam etse de pek çok Suriyeli Alevi ülkelerinin geleceğine ilişkin kaygılı ve tedirgin.

8 Aralık’ta kuzeydeki İdlib’ten bir yıldırım operasyonu başlatan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı grupların başkent Şam’ı ele geçirmesinin ardından Esad Rusya’ya kaçmış ve 13 yılı aşkın bir süredir devam eden acımasız iç savaş sona ermişti.

Ülkede kutlamalar sürüyor ancak herkes için durum aynı değil.

El Kaide’nin eski bir kolu olan HTŞ, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Grup 2016 yılında El Kaide ile bağlarını kopardığını açıkladı ancak yine de ‘dine hakaret’ ve ‘zina’ suçlarından infazlar da dahil olmak üzere çeşitli insan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamalar devam ediyor.

Sayısız medeniyetin kalbi olarak muazzam bir çeşitliliğe sahip olan Suriye için HTŞ’nin kurduğu hükümetin üyelerinin tamamı Sünnilerden oluşuyor.

Kürtler, Hıristiyanlar, Dürzilerin de yaşadığı Suriye’nin 24 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor. Alevilerin ise nüfusu yüzde 10-13 arasında.

Beşar Esad ve babası eski Devlet Başkanı Hafız Esad da Lazkiye kökenli Alevilerden. Esad ailesinin iktidara geldiği 1970’lerden bu yana ordu ve hükümette üst düzey görevlere Alevileri getirdiği biliniyor.

Exit mobile version