Bugün Kıbrıs

“Değişen Dünyada İnsan Hakları Konferansı” bu yıl Mağusa’da gerçekleşti

Bugün Kıbrıs

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve İnsan Hakları Platformu tarafından düzenlenen Değişen Dünyada İnsan Hakları Konferansı, bu yıl Mağusa’da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Konferans, demokrasi, uluslararası hukuk ve Kıbrıs’taki insan hakları meselelerini ele alan üç ana panelde uzman konuşmacıları ve katılımcıları bir araya getirdi.

AÇILIŞ KONUŞMALARI
Konferansın açılış konuşmasını yapan İnsan Hakları Platformu Direktörü Derya Beyatlı, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 76. yılına dikkat çekerek, insan hakları değerlerinin korunmasının önemini vurguladı. Beyatlı, Cypfruvex ve Ali Kişmir davalarını örnek göstererek Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan somut insan hakları ihlallerine değindi ve adanın bölünmüşlüğünden kaynaklanan zorlukların insan hakları perspektifinden ele alınması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, Avrupa Birliği’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını yineledi. İnsan Hakları Platformu’nun çalışmalarını överek, platformun AB için amiral gemi pozisyonunda olduğunu belirtti.

PANEL: DEĞİŞEN DÜNYADA DEMOKRASİ
Konferansın ilk oturumu, Süreyya Çelmen Değer’in moderatörlüğünde Değişen Dünyada Demokrasi başlığıyla gerçekleşti. Dr. Mertkan Hamit, Dr. İpek Borman ve Mine Yücel, değişen dünya dinamikleri içerisinde demokratik değerlerin korunmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

PANEL: DEĞİŞEN DÜNYADA ULUSLARARASI HUKUK
İkinci panel, Yağmur İzcan’ın moderatörlüğünde Değişen Dünyada Uluslararası Hukuk başlığıyla düzenlendi. Eski Ombudsman Emine Dizdarlı, Türkiye Cumhuriyet Başsavcısı Rıfat Sagut ve Dr. Nadia Kornioti, insan ticareti ve uluslararası hukukun rolü üzerine konuşmalar gerçekleştirdi.

Başsavcı Sagut, Yunanistan’da çilek işçileri davasını örnek göstererek insan ticareti davalarının uluslararası hukuktaki önemine dikkat çekti ve bu tür davaların Cypfruvex gibi insan hakları ihlalleriyle paralellikler taşıdığını belirtti.

PANEL: DEĞİŞEN DÜNYADA KIBRIS
Üçüncü ve son panelde, Prof. Dr. Ali Dayıoğlu moderatörlüğünde Değişen Dünyada Kıbrıs başlığıyla konuşmalar yapıldı. Dr. Sophia Papamichalopoulos, Prof. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Rebecca Bryant, adanın bölünmüşlüğü, barış inisiyatifleri ve gelecekteki senaryolar üzerine değerlendirmelerde bulundu. Panelde ayrıca, yolsuzluk meseleleri, çevre yıkımı (ecocide) ve çok toplumlu iş birliği örnekleri ele alındı.

HAK İZLEME RAPORLARI TANITILDI
Panel oturumlarının ardından, Dilek Öncül’ün moderatörlüğünde İnsan Hakları Platformu’nun hazırladığı Hak İzleme Raporları tanıtıldı. Deniz Altıok insan ticareti, Erman Dolmacı LGBTİ+ hakları, Didem Eroğlu toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, Yağmur İzcan ifade özgürlüğü, Aslı Murat ise mülteci hakları konularında hazırladıkları raporları özetledi.

YOĞUN İLGİ VE KATILIM
Her oturumda katılımcıların soruları yanıtlandı. Öğrenciler ve sivil toplum aktivistlerinin yoğun ilgisiyle dikkat çeken konferans, insan hakları mücadelesine yönelik farkındalığın artırılmasında önemli bir adım oldu.

Exit mobile version