Bugün Kıbrıs

Uzmanlar uyardı: Depremden korunmanın yolu önlem almaktan geçer!

Bugün Kıbrıs

AFAD’ın açıklamasına göre, Antalya Gazipaşa açıklarında, Akdeniz’de saat 22.13’te (TSİ) 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5,2 olarak açıkladı. Depremin, yerin 34 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi.

UZMANLARDAN DEPREM VE AFET YÖNETİMİNE DAİR KRİTİK UYARILAR
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Seran Aysal, yaşanan depremin büyüklüğü ve etkileri bakımından tarihte aynı bölgede meydana gelen yüzlerce depremden biri olduğunu belirterek, “Doğal ve engellenemez olaylardan biri de şüphesiz ki depremlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki AFET; doğal riskleri dikkate almayan, mühendislik ve planlama biliminden yoksun olarak yürütülen altyapı çalışmalarının, şehirleşmenin ve yapılaşma dahil yanlış uygulama veya kullanım kusurları sebebiyle ortaya çıkan olumsuz sonuçlardır,” dedi.

Aysal, Kıbrıs’ın deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, “Depremlerde ve diğer doğa olaylarında can ve mal kaybı yaşanmaması için toplumsal bilincin yerleşmesi, risk analizlerinin yapılması ve bilime dayalı şehir planlamasına geçilmesi gerekmektedir. Bu süreç; yapıların tasarımı, uygulama, mesleki denetim (vize) süreçleri, standartlara uygun yapı malzemesi üretimi ve etkin yapı denetim sisteminin uygulanmasıyla tamamlanabilir,” ifadelerini kullandı.

“DEPREMDEN KORKMAYIN, ÖNLEM ALIN”
Yerbilim Mühendisleri Odası eski başkanı Oğuz Vadili ise depremin, Ovgos Fayı’nın kuzeybatıya dönüp Aksu bindirmesi üzerinden Antalya Körfezi doğusuna uzanan fay üzerinde gerçekleşmiş olabileceğini söyledi. Vadili, “İlgili kurumlar tarafından depremin çözümlemesi yapıldığında bu daha net ortaya çıkacaktır,” diyerek teknik analizlerin önemine dikkat çekti.

Vadili, depremle ilgili alınması gereken önlemler konusunda da uyarılarda bulunarak, “Diri fay haritasını yayınlayın, MTA-JMD paleosismoloji çalışmasının ikinci etabını acilen başlatın. JMD-AFAD projesi kapsamında deprem laboratuvarını bir an önce kurun. Fayların deprem oluşturma kapasitelerine göre yer ivme haritamızı güncelleyin ve sivil savunmayı güçlendirin!” çağrısında bulundu.

“BİLİM VE PLANLAMA HAYAT KURTARIR”
Paleosismoloji Proje Başkanı Hasan Elmacı ise bölgenin sismik özellikleri ve alınması gereken önlemlerle ilgili çalışmalara dikkat çekti. Elmacı, risklerin azaltılması için bilimsel çalışmaların daha hızlı ve kapsamlı şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Deprem uzmanları, afet yönetiminde bilimin ve doğru planlamanın hayati önem taşıdığına vurgu yaparak, hem yerel hem de ulusal düzeyde daha etkin önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Exit mobile version