Bugün Kıbrıs
CTP milletvekili Ürün Solyalı, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerle ilgili Bugün Kıbrıs’a konuştu.
Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin Anayasa’ya aykırı olduğu için mahkemeden döneceğini söyleyen Solyalı, 2012 yılında, İhtiyat Sandığı Yasası’nda yapılan değişikliklerin iptali için açılan ve kendisinin de Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) avukatı olarak yer aldığı davanın bu konuda emsal oluşturduğunu vurguladı.
“Toplu iş sözleşmesi hakkı, Anayasa’nın 54. maddesiyle korunuyor. Çalışanların işverenle müzakere ederek haklarını güvence altına aldığı bu sözleşmelere yapılan her müdahale Anayasa’ya aykırıdır. Daha önce mahkeme, benzer bir durumda hakların özüne dokunan düzenlemeleri iptal etti. Şimdi yapılmak istenen değişiklikler de aynı sonuca varacaktır,” dedi.
Solyalı, toplu iş sözleşmelerinin, çalışanların ekonomik ve sosyal durumlarını korumak ve düzeltmek amacıyla işverenle müzakere ederek serbestçe düzenledikleri sözleşmeler olduğunu vurgulayarak, Anayasa’nın 10. maddesi gereği devletin, bu hakları sınırlayan engelleri kaldırma yükümlülüğüne sahip olduğunun altını çizdi. Ayrıca, daha önceki davada mahkemenin, yasa koyucunun toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan ve işveren arasındaki müzakere özerkliğini ihlal eden düzenlemeler yapamayacağına karar verdiğini hatırlattı.
Solyalı şöyle devam etti:
“Toplu iş sözleşmesi hakkına yapılan müdahaleler Anayasa’nın 46., 47. ve 54. maddelerine açıkça aykırıdır. Mahkeme, bu hakların özüne dokunulamayacağını net bir şekilde ifade etmiştir. Önerilen değişikliklerin de aynı şekilde mahkemeden döneceği açıktır.
Toplu iş sözleşmesinin özerkliği ilkesi gereği, çalışanlar ve işverenler dışındaki kişi veya kurumların belirlediği sınırlar, bu hakkın özüne müdahale anlamına gelir. Böyle bir düzenleme Anayasa’ya aykırıdır.
Böyle bir yasa Meclis’ten geçemez; ne hukuken ne de siyaseten. Sendikal hakları gerileten ve emekçinin müzakere hakkına müdahale eden bir tavır asla kabul edilemez.”