Bugün Kıbrıs
“Kıbrıs Uzlaşım Filmleri” gösteriminin açılışında, geçmişte yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması, gelecekte, umut dolu yarınlara barış hikayeleri yazmak, nice güzel anılar ve ortak hikayeler biriktirebilmek temenni edildi.
Kuzey ve güney Mağusa Belediyeleri iş birliğinde düzenlenen Kıbrıs Uzlaşım Filmleri, 2 bölgedeki film gösterimleriyle dün akşam başladı. Açılış töreniyle birlikte ilk film gösterimi Derinya’daki Mağusa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sinemanın yeşil hattı aşıp temas ve karşılıklı anlayışın eseri olarak “Umut ve Barış İnşasını Bir Adım Daha İleriye Taşıyoruz” temasıyla düzenlenen 2 bölgeli film gösterimleri günleri kapsamında dün akşam gerçekleştirilen açılış töreninde ‘’Birlik, Barış’’ temennileri vurgulandı.
20 Kasım ile 4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliğin açılış gecesinde Mağusa Belediyesi Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, güneydeki Mağusa Belediyesi Başkanı Dr. Simos Ioannou iki bölgeli halka seslendi.
Mağusa Belediyesi Başkanı Dr. Süleyman Uluçay konuşmasına şehrimizin yanı başındaki Frenaros bölgesinde meydana gelen elim kazada hayatını kaybeden Martinou Martis, Irinaios Adamos and Nikolas Koutsos isimli gençlere Tanrıdan rahmet, yaslı ailelerine sabır ve güç dileyerek başladı. Gençlerin cenaze törenlerine de katılım gösteren Başkan Uluçay, geceye katılanlar tarafından alkışlandı.
Başkan Uluçay konuşmasında, ülkemiz ve çocukların geleceği için sevgi ve dostluk adına böyle bir etkinlikte bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Bir araya gelmekte Kıbrıslı Yönetmen Panicos Chrysanthou’nun büyük rolü olduğunu ifade eden Başkan Uluçay, parmak izlerimiz gibi düşüncelerimizin kendimize özgü olduğunu belirterek farklılıklarımızı kabul edip birbirimizi kucaklayabilmemiz gerektiğini kaydetti. Farklıların, birlikte olmamıza engel olmadığını belirten Uluçay, ihtiyaç olan şeyin anlayış ve karşılıklı saygı olduğuna vurgu yaptı. Uluçay konuşmasında, ‘’Bu yalnızca vatanımız Kıbrıs için değil, tüm bölgenin refah ve huzuru için gereklidir. Kıbrıs, bölgenin iki büyük demokrasisis Yunanistan ve Tükiye arasında çatışmaya neden olan bir pozisyonda değil, iş birliği köprüsü olacak bir noktada olmalıdır. Bölgenin halkları olan Filistin halkı, Yahudi halkı, Arap halkı ve diğer halklar için bu iki büyük ülkenin iş birliği umut kaynağı olacaktır’’ ifadelerine yer verdi. Ortak çalışmalar yürütmeye kararlılıkla devam edeceklerini belirten Uluçay, ‘’Mağusamızın bir, yurdumuzun bir olmasını istiyoruz’’ şeklinde konuştu. Gençlik yıllarından bu yana bunun için mücadele eden biri olarak bundan asla vazgeçmeyeceğini belirten Uluçay, ‘’Dr. Simos ile aramızdaki dostluk, iki belediyenin oluşturduğu ortak çalışma komitesinin dayanışması ve herkesin desteği ile Mağusa’nın parçalara bölünen değil, geleceğin, bir olmanın örneği olsun istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Güneydeki Mağusa Belediyesi Başkanı Dr. Simos Ioannou da konuşmasına ‘’ortak bir vatanın yurttaşları, barış ve özgürlüğe susamış harika şehrin çocukları bir kez daha bir aradayız’’ ifadeleri ile başladı. Mağusa’nın geçmişte halka zenginlikler ve refah kazandırmış ve gelecekte ise ihtişam ve gelişme çağları vadeden bir şehir olduğunu vurgulayan Dr. Ioannou, ‘’yeter ki şu gelecekte birlikte ilerleyelim, yeter ki jeostratejik çıkarların, rekabetin, yabancı orduların, şüphenin, nefretin önümüze koyduğu günlük engellerden, kendilerine sağladığı şanstan memnun olanların koyduğu engellerden daha güçlü görünelim’’ ifadelerini kullandı.
Dostum diye hitap ettiği Dr. Süleyman Uluçay’a seslenerek ‘’Biliyorum Mağusa’nın çocuklarını orada tutmayı hayal ediyorsun. Buranın onlara yeni ufuklar açması için, barış için nasıl çalıştığınızı da biliyorum’’ diyen Dr. Ioannou, Mağusalılar’ın evlerinden uzaklara defnedilmelerinden yorulduklarını ve hala çocuklarına yaşadıkları harika hayatın hayalini borçluyu olduklarını kaydetti.
‘’Panicos Chrysanthou’nun düzenlenmesine aracı olduğu bu film festivali aracılığı ile ortak acılarımızın perspektiflerini paylaşmak için buradayız’’ diyen Dr. Ioannou, konuşmasında ‘’aynı zamanda yeniden birleşmiş bir vatanda herkes için özgür ve barış dolu bir Mağusa’da ortak bir gelecek arzumuzu paylaşmak için de buradayız. Mağusa’dan tüm Kıbrıs’a böylelikle bir umut ateşi parlayacak’’ ifadelerine yer verdi.
Kıbrıslı Yönetmen Panicos Chrysanthou da konuşmasında, Derviş Zaim ile yönetmenliklerini birlikte yaptıkları Paralele Yolculuklar filminin hikayesini anlattı. Acıtsa da yaraların dokunularak iyileştirildiğini belirten Chrysanthou ‘’umarım bu filmlerle yaralarımıza dokunarak iyileşiriz’’ temennisinde bulundu.
Açılış töreni konuşmalarının ardından Dr. Simos Ioannou, Mağusa Belediyesi Başkanı Dr. Süleyman Uluçay ile yönetmen Panicos Chrysanthou’ya çiçek takdim ederken, Başkan Uluçay da Ioannou ve Chrysanthou’ya barışın simgesi zeytin fidesi armağan etti. Ioannou ve Uluçay birleşme umudunun gerçekleşmesi halinde armağan edilen zeytin fidesinin yaşaması için dikileceği topraklardan sökülüp, Mağusa’da ortak yaşamın inşa edileceği öz topraklara ekilerek kök salmasını sağlayacakları konusunda söz verdi.
Kıbrıslı yönetmenlerin çektiği 5 barış temalı film, Mağusa Bandabuliya’da ve 5 film ise Derinya’daki Mağusa Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak ve etkinliklerin başlama saatleri 19:00 olacak. Sanatseverler ve tüm vatandaşlarımızın davet edildiği gösterimler ücretsiz olarak izlenebilecek.
UZLAŞIM FİLMLERİ GÖSTERİMLERİ PROGRAMI
21 Kasım Mağusa Çamur (Dervis Zaim)
24 Kasım Mağusa Duvarımız (Panicos Chrysanthou)
25 Kasım Derinya Süt Babam (Cemal Yıldırım)
27 Kasım Mağusa Yeşil hat Hikayesi (Panicos Chrysanthou)
28 Kasım Derinya Mendil, (Chrystalla Avgusti)
29 Kasım Mağusa Akama (Panicos Chrysanthou)
01 Aralık Mağusa Çiçekler ve Kurşunlar Panicos Chrysanthou ve Niyazi Kizilyurek
02 Aralık Derinya Hendrix’i Ararken (Marios Piperides)
04 Aralık Derinya Olivia, (Mine Balman) Sıkıntılı rüzgarlar (Yiannis Ioannou)