Bugün Kıbrıs

TDP: Kurallara uymayan Sağlık Bakanlığı, denetlemeyen Çalışma Bakanlığı

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi ve Çevre Mühendisi Yasemin Çobanoğlu, Acil Durum Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakımı’nda yaşanan ve 1 bebeğin ölümü, 6 bebeğin de entübe edilmesiyle devam eden skandalın aynı zamanda bir “İş sağlığı ve güvenliği” krizi olduğunu vurguladı.

Yazılı açıklama yapan Çobanoğlu, yaşanan skandalın bir de “İş Sağlığı ve Güvenliği” açısından da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “iş sağlığı ve güvenliğini” devlet kurumlarında uygulamayan ve bunu denetlemeyenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu söyledi.

Çobanoğlu, “Devlet hastanesi daha önce yangın atlattı, tahliye sırasında can pazarı yaşandı ve yoğun bakımdan nakledilen kişiler hayatını kaybetti, hastanenin birinin deprem risk analizi yok, pandemi hastanesi ise imar izni almadan açılmıştır. Devlet hastanelerinin ve sağlık kuruluşlarının yapı mukavemeti ve akreditasyonu sağlanmalı, hasta güvenliği sağlanmalıdır.

Yaşananlar İş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki eksiklikleri bir kez daha gözler önüne sermektedir. 35/2008 İSG Yasası gereğince, işyerlerinin İSG organizasyonlarını kurmaları ve gerekli denetim ve kontrolleri gerçekleştirmeleri zorunludur. İSG organizasyonunun yokluğu, bu tür olayların meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır.

Adli polis, olayla ilgili olarak bir soruşturma başlatmış, olay yeri incelenerek ana sebep/ kök nedenlere ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bu süreçlerde yaşanacak olası eksiklikler, adil bir sonucun ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir.

Sorumlu tüm bakanların ve bölüm şeflerinin derhal istifa etmesi ve soruşturma kapsamında soruşturulmaları gerekiyor” dedi.

Exit mobile version