Bugün Kıbrıs

ExxonMobil Doğu Akdeniz’de büyümeye odaklanıyor

Bugün Kıbrıs

ExxonMobil, Doğu Akdeniz’deki varlığını genişletmeye devam ediyor. Şirket, Kıbrıs’ın MEB’inde yeni sondaj programları ile geri dönüş yapmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanı Giorgos Papanastasiou, önümüzdeki yılın başlarında 5. blokta ‘Electra’ adı verilen yeni bir hedefte sondajlara başlanacağını doğruladı. Ardından 10. blokta daha fazla keşif sondajı yapılacak.

2019’da keşfedilen Glaucus sahasında yapılan değerlendirmeler, beklentilerin altında kalsa da, ExxonMobil bölgede yeni hedefler belirledi. Yeni keşifler başarılı olursa, şirket gazı Mısır’a boru hattıyla taşıma, yüzer LNG veya kara tabanlı LNG seçeneklerini değerlendirecek.

ExxonMobil, uzun vadeli stratejisi doğrultusunda LNG portföyünü genişletmeye odaklanıyor. Şirketin keşif başkan yardımcısı John Ardill, cazip jeolojik yapılar ve düşük karbon ayak izi potansiyeline sahip bölgelerdeki fırsatları değerlendirdiklerini belirtti. ExxonMobil, özellikle büyük iç pazarlara yakın gaz yatırımlarına yöneliyor.

Mısır’da ise ExxonMobil, Masry ve Cairo bloklarında sismik arama çalışmalarını sürdürüyor. 2024 yılının son çeyreğinde Kuzey Marakia imtiyazında bir sondaj kulesi harekete geçirilecek. Yunanistan’da ise ‘Crete’in Güneybatısı’ bloğunda yeni keşif dönemine giriliyor.

ExxonMobil, QatarEnergy ile işbirliği yaparak, Kıbrıs merkezli büyük bir keşif ve sondaj programı başlatıyor. Şirket, LNG portföyünü genişletme stratejisi doğrultusunda bölgedeki bağlılığını sürdürüyor.

Foto: Arşiv

Exit mobile version