Bugün Kıbrıs

19 örgütten Başsavcıya çağrı: Kişmir davasında adil yargılama talebi

Bugün Kıbrıs

İnsan Hakları Platformu ve aralarında sendikalar ile siyasi partilerin bulunduğu 18 örgüt, gazeteci Ali Kişmir davasındaki süregelen ertelemelere tepki göstererek, başsavcılığa davanın adil ve şeffaf bir biçimde sonuçlandırılması için sorumluluk alma çağrısında bulundu. Yapılan ortak açıklamada, Kişmir davasının Kıbrıs’ın kuzeyindeki adalet sisteminin önemli bir sınavı olduğu belirtilerek, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik her türlü müdahalenin karşısında duracakları ifade edildi.

Savcılığın davayı daha fazla gecikmeden sonuçlandırmaya yönelik hazırlıklarını tamamlaması gerektiğini vurgulayan örgütler, Kişmir’in gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanmasının ifade ve basın özgürlüğü açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Açıklamada, “Bu dava, yalnızca Ali Kişmir’in değil, tüm Kıbrıslı Türklerin özgürce kendini ifade edebilme hakkının korunması adına kritik bir örnektir. Adaletin sağlanması ve toplumun güveninin korunması adına, savcılığın davayı daha fazla geciktirmeden adil ve şeffaf bir biçimde sonuçlandırması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE ADİL YARGILANMA HAKKI TEHDİT ALTINDA
Ali Kişmir’in gazetecilik faaliyetleri nedeniyle “Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif” suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasının ifade ve basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit olduğu ifade edildi. İnsan Hakları Platformu ve imzacı diğer örgütler, savcılığın gerekli hazırlıkları yapmadığı gerekçesiyle davanın sürekli ertelenmesinin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı. Platform, davanın sürekli ertelenmesinin, Kişmir üzerinden basın mensuplarına gözdağı verilmesi anlamına geldiğini belirtti.

AVRUPA’DAN DESTEK ÇAĞRISI
Platform, Kişmir’in yargı sürecindeki belirsizliğin sadece Kıbrıs’ın kuzeyinde değil, uluslararası düzeyde de bir baskı unsuru oluşturduğuna dikkat çekti. Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Sınır Tanımayan Gazeteciler gibi uluslararası kuruluşların da bu davaya tepki gösterdiği ve Kişmir’e destek verdiği kaydedildi.

Açıklamada, “Bu dava, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü koruyan 10. maddesine aykırıdır ve AİHM içtihatlarına göre ciddi bir hak ihlalidir. Mahkemelerin, gazetecilerin ifade özgürlüğünü kısıtlayacak bir araç olarak kullanılmaması gerektiği, AİHM tarafından açıkça ortaya konmuştur” denildi.

İMZACI ÖRGÜTLER
Açıklamaya imza atan örgütler arasında İnsan Hakları Platformu, KTÖS, EL-SEN, YKP, Basın-Sen, KT Gazeteciler Birliği, DAÜ-SEN, Bağımsızlık Yolu, KTOEÖS, KTAMS, Koop-Sen, ÇAĞ-SEN, TIP-İŞ, BES, CTP, BKP, TDP, Baraka ve TÜRK-SEN bulunuyor. İmzacı örgütler, Kıbrıslı Türklerin ifade özgürlüğünü savunma iradesini yineleyerek, adaletin sağlanması için tüm sivil toplum örgütlerini dayanışmaya çağırdı.

Exit mobile version