Bugün Kıbrıs

Biyologlar Derneği: Halk sağlığı komitesi toplantılarına davet edilmiyoruz

Bugün Kıbrıs

Biyologlar Derneği (Bio-Der) Başkanı Hatice Benan, sivrisinek mücadelesi ve Batı Nil Virüsü vakalarına ilişkin Sağlık Bakanlığı’na ve Halk Sağlığı Komitesi’ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. Benan, açıklamasında sivrisinek mücadelesinde kimyasal kullanım yerine, mekanik ve biyolojik yöntemlerin önemine uzun yıllardır dikkat çektiklerini belirtti. “Kuruluş tarihimizden beridir nice bakanlara, belediye başkanlarına ve halka anlatmaya çalıştık ve bu konuda birçok farkındalık projesi yürüttük” diyen Benan, son AB projeleri kapsamında farklı belediyeler ve okullarda kimyasalların ekosisteme olan zararlarını anlattıklarını ifade etti.

KİMYASALLARIN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKTİLER
Benan, “Sivrisinek Mücadelesinde Akıllı Yaklaşımlar” adlı AB projesi ile çeşitli kurumlara giderek kimyasalların önce çevre sağlığına, sonra da halk sağlığına ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladıklarını belirtti. 2023 yılında, Kıbrıs’ın kuzeyinde sivrisinek popülasyonunun artması ile birlikte Batı Nil Virüsü vakalarında artış yaşandığını ve bu vakaların Sağlık Bakanlığı tarafından halka şeffaf bir şekilde duyurulmadığını söyledi. “2023 yılı, sivrisinek popülasyonunun artış gösterdiği bu aylarda sadece Kuzey’de 10 kişide tespit edilmiş ve 1 kişinin ölümüne sebep olmuş olan Batı Nil Virüsü vakaları; Sağlık Bakanlığı tarafından gizlenmiş ve halka karşı şeffaflık sorumluluğunu yerine getirmemiştir” ifadelerini kullandı.

HALK SAĞLIĞI KOMİTESİ’NE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
Benan, artan Batı Nil Virüsü vakaları üzerine kurulan Halk Sağlığı Komitesi’ne de eleştiriler yöneltti. Komitenin etik sorunları ve işleyişindeki çarpıklıkları gündeme getirdikleri için komiteden dışlandıklarını belirten Benan, “Biyologlar Derneği komitenin etik sorunlarını ve işleyişindeki çarpıklıkları ortaya çıkardığı için komiteden atılmış ve ileri ki toplantılara çağırılmamıştır” dedi. Komitenin biyolojik larvasit kullanımını desteklediklerini belirten derneğin, bilimsel görüşlerinin ciddiye alınmadığını vurguladı.

“BİLGİSİZ KARARLAR ALINIYOR”
İki hafta önce Kıbrıs’ın güneyinde tespit edilen bir Batı Nil Virüsü vakasının ardından, geç bir şekilde toplanan Halk Sağlığı Komitesi’nin, yine Biyologlar Derneği’ni toplantılara davet etmeden karar aldığını belirten Benan, “Biyologlar Derneği’nin dışarda tutulması komitenin yine etik dışı ve bilimsellikten uzak kararlar aldığının bir göstergesidir” şeklinde konuştu. Uzman görüşü alınmadan hareket edilmesinin yasaya aykırı olduğuna dikkat çeken Benan, bu durumu kınadıklarını belirtti.

“SAĞLIK BAKANI’NI PROTESTO EDİYORUZ”
Son olarak Biyologlar Derneği Başkanı Hatice Benan, Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek ve Sağlık Bakanlığı’nı, sivrisinek mücadelesinde bilimsellikten uzak kararlar almakla suçladı. “Görev başına geldiği günden beridir bilimselliği dilinden düşürmeyip bilimden uzak kararlar almaya devam eden Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek ve Sağlık Bakanlığı’nı protesto ediyoruz” diyen Benan, derneğin görüşleri alınmadan hareket edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Exit mobile version