Bugün Kıbrıs
Meclis Başkanlığı krizi, bugün yapılacak oylamayla çözülmeye çalışılacak. Cumhuriyet Meclisi’nin Zorlu Töre başkanlığında toplanması bekleniyor.
Ulusal Birlik Partisi (UBP), krizden çıkmak için yeni bir adayla seçime gidecek. Parti içinde yapılan görüşmelerde Resmiye Canaltay’ın ismi öne çıkarken, Faiz Sucuoğlu, Kutlu Evren, Sunat Atun ve Oğuzhan Hasipoğlu’nun isimleri de adaylar arasında yer alıyor.
UBP Başkanı Ünal Üstel, hafta başında Parti Meclisi’ni topladıktan sonra, son iki gündür de UBP milletvekilleriyle bir araya gelerek yeni adayın belirlenmesi için istişarelerde bulundu. Bugün yapılması beklenen seçimde, partinin belirleyeceği yeni adayın Meclis Başkanlığı krizini sona erdirmesi bekleniyor.
NE OLMUŞTU?
Meclis Başkanlığı krizi, 7 Ekim’de yapılan başkanlık divanı seçimleriyle başladı. UBP Grup toplantısında, Zorlu Töre 13, Faiz Sucuoğlu ise 10 oy aldı. Bu sonuçların ardından Faiz Sucuoğlu, parti içi oylamanın sonucuna tepki göstererek Meclis’teki tüm toplantılardan çekildi ve o tarihten itibaren Meclis’e uğramadı.
7 Ekim’de mevcut Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin topladığı Genel Kurul, UBP Grubunun adayı Töre için dört tur oylama yaptı ancak salt çoğunluğu saylayamadı. Beşinci tur oylamaya geçilmeden önce oturuma ara verildi. Zorlu Töre verilen sürenin ardından toplantıyı açmadı ve Meclisi terk etti. Oturum, Meclis Başkan Vekili CTP milletvekili Fazilet Özdenefe tarafından açılarak oylamaya devam edildi.
Oylamaya geçilmeden önce UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, Zorlu Töre’nin adaylığının geri çekildiğini ve yerine Kutlu Evren’in aday gösterildiğini açıkladı. Ancak Kutlu Evren yapılan birinci tur oylama 26 ret oyu alınca, Danışma Kurulu toplanması için oturuma yine ara verildi. Danışma Kurulu toplanmadan önce Töre’nin Meclis’e geri dönmesiyle Başkan Vekili Özdenefe görevi Töre’ye bıraktı, ancak Töre gece boyunca ne Danışma Kurulu’nu ne de Meclis Oturumunu toplamadı.
8 Ekim’de Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’ın Türkiye’ye gitmesiyle Meclis krizi derinleşti. Meclis’i açması gereken Zorlu Töre, Cumhurbaşkanı Vekili olduğu gerekçesiyle gün içinde Meclis’e uğramadı. Ana muhalefet CTP ise yaşanan krizin sorumluluğunun UBP’nin büyük ortağı olduğu hükümette olduğuna işaret ederek, “Bu yapıya koltuk değneği olmayacağız” dedi ve Meclis toplantısı çağırmayı reddetti. Yaşananlar üzerine Tatar, Türkiye’deki programını erken keserek Ada’ya geri döndü. Bu noktadan sonra Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin Meclisi açıp oylamayı devam ettirmesi beklendi ancak, Töre sağlık sorunlarını bahane ederek hastaneye sığındı.
10 Ekim’e kadar hastanede kalan Töre sebebiyle Meclis kilitlendi, yasama yılı başlayamadı. Ülke gündemini meşgul eden kriz nedeniyle UBP içinde pazarlıklar devam etti. 10 Ekim öğlen saatlerinde Ünal Üstel’in Zorlu Töre’nin adaylığına yeniden yeşil ışık yakmasıyla kilit çözüldü, Töre taburcu oldu. Akşam saatlerinde Meclis Genel Kurulu toplantısı çağıran Töre, kendisi için yapılacak oylamayı yeniden başlattı ancak yine sonuç alınmadı. Başkanlık için beş tur oylama yapılan Meclis’te yeterli çoğunluk bulunamadı. Oylamanın ardından, Töre’nin Meclis İç Tüzüğündeki Başkanlık seçimleriyle ilgili maddeyi yanlış yorumlaması nedeniyle Meclis’te kaos yeniden başladı. 25 ret oyuna karşılık 23 kabul oyu alan Töre, kendini Meclis Başkanı ilan ederek salondan ayrıldı.
Muhalefetin sonuca itiraz etmesiyle, hükümet Meclis İç Tüzüğündeki maddeyle ilgili Başsavcılıktan görüş istedi.
14 Ekim’de gelen Başsavcılık görüşünde, Töre’nin ret oylarının kabul oylarından fazla olması sebebiyle seçilemediği net bir şekilde ifade edildi. Başsavcılık görüşünün ardından siyasi partiler kurullarını toplayarak krizden çıkmak için yeni yol haritaları belirledi.