Bugün Kıbrıs

CTP Genel Sekreteri Akansoy: “Hükümet, iş cinayetlerinin ortağıdır”

Bugün Kıbrıs

Çalışma eski Bakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmalleri nedeniyle hükümeti sert bir dille eleştirdi. Son dönemde yaşanan iş kazaları ve işçi ölümlerine dikkat çeken Akansoy, hükümetin ve işverenlerin gerekli denetim ve önlemleri almaması sebebiyle iş cinayetlerinin normalleştirilmeye çalışıldığını belirtti. Akansoy, hükümetin bu süreçte “iş cinayetlerinin ortağı” olduğunu ifade etti.

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI GÖZ ARDI EDİLİYOR”
Akansoy, 35/2008 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na atıfta bulunarak, “Güvenli çalışma ortamı sağlamak işverenin, bunun yapıldığının denetlenmesi ise Çalışma Dairesi’nin görevidir” şeklindeki yasal düzenlemeye rağmen denetimlerin yapılmadığını vurguladı. Anayasa’nın 49. maddesinin ise çalışanların korunmasını devlete görev olarak yüklediğini hatırlatarak, “Devletin görevi, çalışanların insanca yaşamasını ve çalışma hayatının güvenli olmasını sağlamaktır. Ancak hükümet, bu sorumluluğunu yerine getirmiyor” dedi.

Akansoy, Girne’de ve İskele’de meydana gelen iş kazalarını örnek göstererek, hükümetin duyarsızlığı ve denetim eksikliği nedeniyle bu tür trajik olayların sıklıkla yaşandığını belirtti. Girne’de bir inşaat alanında çalışırken güvenlik önlemlerinin yetersizliği sebebiyle 27 yaşındaki MW’in yaşamını yitirmesine değinen Akansoy, aynı gün İskele’de başka bir inşaatta 3,75 metrelik bir kuyuya düşen işçi MA’nın yaralandığını dile getirdi. “Bu kazalar, sürekli gündeme geliyor ama bir türlü gereken adımlar atılmıyor” dedi.

“DENETİMLER YETERSİZ, ÖNLEMLER ALINMIYOR”
Akansoy, iş kazalarının bu denli sık yaşanmasının, Çalışma Dairesi’nin yeterli denetim yapmadığını ve işverenlerin yasalara uymadığını gösterdiğini söyledi. İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarının çiğnenmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Akansoy, “İş kazalarının önlenmesi için Çalışma Dairesi denetimlerini artırmalı ve işverenler 35/2008 İSG Yasası’na ve bağlı tüzüklere uymalıdır” çağrısında bulundu.

“İŞ CİNAYETLERİNİN NORMALLEŞTİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”
CTP Genel Sekreteri Akansoy, iş cinayetlerinin sıradanlaştırılmasına ve normal bir olaymış gibi gösterilmesine karşı çıktıklarını vurguladı. Akansoy, Çalışma Dairesi’nin iş sağlığı ve güvenliği denetimlerini düzenli ve habersiz olarak yapması gerektiğini belirterek, her sektörde bu denetimlerin titizlikle yürütülmesi gerektiğini söyledi.

“ÇALIŞMA BAKANI YA GÖREVİNİ YAPSIN YA DA İSTİFA ETSİN”
Akansoy, işçi ve emekçilerin hayatını tehlikeye atan bu ihmallerin kabul edilemeyeceğini belirtti. Çalışma Bakanlığı’nın yasal düzenlemeleri hayata geçirmemesi halinde, iş kazalarının artmaya devam edeceği uyarısında bulunan Akansoy, Çalışma Bakanı’na seslenerek, “Ya görevini yerine getir ya da derhal istifa et” dedi.

Son olarak, Akansoy, işçi ve emekçilerin hayatlarının hükümetin “vurdumduymaz ve sorumsuz yönetimine” terk edilemeyeceğini vurguladı.

Exit mobile version