Bugün Kıbrıs

Bahçeli’den Öcalan’a çağrı: “Çıksın terörün bittiğini ilan etsin”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Salı günü parti grup toplantısında yaptığı konuşmada İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a seslenerek, “Terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin” çağrısında bulundu.

Bahçeli, Şubat 1999’da Kenya’nın başkenti Nairobi’de yakalanan ve Türkiye’ye getirildiği sırada Öcalan’ın “Ben ülkemi severim. Annem de Türk’tü. Bir hizmet imkanım olursa yaparım. Türkiye’ye dönünce hizmet edeceğim” sözlerini hatırlatarak PKK’ya talimat vermesini istedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim Salı günü yapılan açılışında MHP lideri Bahçeli, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) grubu ile sırayla tokalaşmıştı.

Basın mensupları tarafından “DEM Parti ile tokalaşması” sorulan Bahçeli, “Dünyada barışı isterken, kendi ülkemizde barışı sağlamamız lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli’nin meclis sıralarındaki DEM Parti ile tokalaşmaya da değindiği grup toplantısındaki konuşmasında şu cümleler öne çıktı:

“Bu hususta DEM Parti’nin aklını başına alması, uzattığım eli sabote etmek amacıyla tahrik ortamını kamçılamaktan uzak durması herkesin hayrınadır. Uzattığım el samimi ve iyi niyetli bir eldir. Uzattığım el Türkiye’de birleşelim, Türk milletinde kenetlenelim tebliğidir.”

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN MENFAATLERİ UĞRUNA ELİMİ UZATMAYA HAZIRIM”
Grup toplantısındaki konuşmasında Bahçeli, MHP ve DEM Parti arasındaki yumuşama ortamına istinaden, “Yeri gelir elimi uzatır müşterek ve milli değerlerde toplanma çağrısı yaparım; yeri gelir vatan için, millet için, bayrak için, ezan için, devlet için başımı uzatır, şehadet şerbetinden tadımlık değil kana kana doyumluk içerim. Türkiye Cumhuriyeti’nin ali menfaatleri uğruna her vasatta temel ve ortak değerler etrafında el ele tutuşmaya, elimi uzatmaya varım ve hazırım,” dedi.

Bahçeli’nin mecliste DEM Parti grubu ile el sıkışmasına dair geçtiğimiz haftalarda Euronews Türkçe’ye demeçte bulunan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit, “Dünkü tokalaşmanın siyasetin doğası gereği olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Şimdiye kadar olmaması zaten yanlıştı,” yorumunu yapmıştı.

“Tokalaşmaya özel bir anlam atfetmeyi doğru bulmuyoruz,” diyen Koçyiğit, “Bu siyasetin doğası gereği ve meclis temelinin de normalidir. Olması gereken zaten budur,” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ile el sıkışmıştı.

Pazartesi günü de Euronews Türkçe’ye konuşan ve Bahçeli ile el sıkışan isimlerden biri olan DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, basına ve kamuoyuna yansıdığı şeklin aksine, “Ankara siyasetinin gündeminde çözüm süreci yok,” ifadelerini dile getirmişti.

Eski Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Mehmet Metiner ise Euronews Türkçe’ye verdiği demeçte, PKK lideri Abdullah Öcalan ile hükümetin görüşmesinde “hiçbir sakınca bulmadığını” belirtmişti.

PKK MİLİTANLARI İÇİN ÜÇ MADDELİ ÇIKIŞ YOLU
2006 yılında parti kurultayında yaptığı konuşmadaki sözlerini hatırlatan Bahçeli, “Terör çıkmazına saplanarak Türkiye’ye ihanet eden her kademedeki PKK militanları için yegâne çıkış yolu; terör eylemlerine koşulsuz olarak derhal son vermek, silahlarıyla dağdan inip Türkiye Cumhuriyeti devletine teslim olmak, Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezalarını çekmek olacaktır,” sözleriyle adalete teslimiyet çağrısı yaptı.

Bahçeli saydığı yöntemler dışındaki her yöntemin ise “devletin teröre teslim olması ve teröristlerin önünde diz çökmesi anlamına geleceğini,” belirtti.

Sözlerine devam eden Bahçeli, “Siyaset konuşma sahası, demokratik rekabet vahasıdır. Ancak teröristlerle konuşulacak, konuşularak çözülecek hiçbir şey yoktur. Uzattığım eli bağlamından koparıp başka mecralara çekenlerin nereye varmak istedikleri malum ve mahuttur,” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm süreci, Türkiye’de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.

Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015’te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye’deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

Exit mobile version