Bugün Kıbrıs
Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, Kıbrıs’ın iki tarafındaki 75 kuruluşun ortak taleplerini dile getirmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e hitaben bir mektup gönderdi. Mektupta, federal, iki bölgeli ve iki toplumlu bir çözümün adada kalıcı barışın temelini oluşturacağı vurgulandı.
ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK VE YAKINLAŞMALAR
Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi adına yazılan mektupta, tarafların müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma isteğinin devam ettiği, ancak bu süreçte liderlerin gerekli iradeyi gösteremediği belirtilerek hayal kırıklığı dile getirildi. Buna rağmen, BM Genel Sekreteri ve ekibinden alınan desteğin umut verici olduğu ifade edildi. Mektupta, Crans Montana sürecinde varılan yakınlaşmaların korunmasının önemine dikkat çekildi ve bu kazanımların yeni bir müzakere süreci için sağlam bir başlangıç noktası oluşturacağına inanıldığı vurgulandı.
“6 MADDELİK ÇERÇEVE HALA PRAGMATİK BİR ÇÖZÜM YOLU”
Mektupta, Crans Montana’da Genel Sekreter Guterres tarafından sunulan 6 maddelik çerçevenin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik en pragmatik yol olduğu ifade edildi. Kıbrıslı Türklerin karar alma süreçlerine etkin katılım hakkının korunması ve eski güvenlik garantileri sisteminin yerine yeni ve karşılıklı kabul gören bir güvenlik düzenlemesinin hayata geçirilmesi gerektiği savunuldu. Tüm taraflar, bu çerçevedeki tüm konulara olumlu yanıt vermeye davet edildi.
“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM KABUL EDİLEMEZ”
Birleşik Kıbrıs İnisiyatifi, iki devletli çözüm ve konfederasyon önerilerinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, daha önce üzerinde anlaşmaya varılan tek egemenlik ve Kıbrıslı Türklerin karar alma süreçlerindeki etkin katılım gibi kritik yakınlaşmaların yeniden tartışılmasının zararlı ve kabul edilemez olduğu belirtildi.
SİVİL TOPLUMUN ROLÜ VE BEKLENTİLER
Mektupta, Kıbrıs’taki sivil toplumun, barış sürecinde önemli bir paydaş olarak görülmesi gerektiği vurgulandı. Birleşik Kıbrıs İnisiyatifi, BM’nin Kıbrıslı Türkler ve Rumların ortak iradesinin temsiliyeti için sivil toplumun rolüne önem vermesini beklediklerini belirtti.
STATÜKO ÇÖZÜM DEĞİL
İnisiyatif, BM kararlarında tanımlandığı gibi siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyonun Kıbrıs için en sürdürülebilir çözüm yolu olduğunu belirtti. Diğer seçeneklerin statükoyu daha da istikrarsız hale getireceği ve adada yenilenen çatışma riskini artıracağı ifade edildi.
Birleşik Kıbrıs – İki Toplumlu Barış İnisiyatifi’nin mektubu, Selma Eylem ve Christos Efthymiou’nun imzasıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletildi.