Bugün Kıbrıs

Tatar: “Maraş’ta binaların tadil edilerek ekonomiye kazandırılması hedefleniyor”

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, kapalı Maraş’ın bir bölümünün 4 yıl önce halkın kullanımına açıldığını ve bu sürecin Başbakan olduğu dönemde başladığını hatırlattı. Tatar, uzun vadede Maraş’taki bazı binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesi, bazı binaların ise tadil edilerek milli ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti. Maraş’ın açılmasının Kıbrıs’ın kuzeyine ekonomik ve siyasi getiriler sağladığını ifade eden Tatar, “Maraş, egemen eşit iki devletli siyasetin bir göstergesidir” dedi.

“MARAŞ AÇILIMI KKTC EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR”
Tatar, Maraş açılımının 4. yılı dolayısıyla Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Tatar, 8 Ekim 2020’de kapalı Maraş’ın bir bölümünün ziyarete açılma sürecini anlatarak, açılım sonrası bölgenin Kıbrıs’ın kuzeyine siyasi ve ekonomik getiriler kazandırdığını belirtti.

Açılımdan itibaren Maraş’ın, Kıbrıs’ın kuzeyindeki Mağusa ilçesine bağlı bölgeyi ziyaret edenlerin sayısının 2 milyon 200 bine ulaştığını aktaran Tatar, “KKTC’ye gelen turistlerin yüzde 90’ı Maraş’ı mutlaka ziyaret etti. Maraş, KKTC egemenliğinde bir bölgedir. Bölgeyi halkın kullanımına açarak, bizim izlediğimiz egemen eşit, eşit uluslararası statüde iki devletli siyasetin altını doldurduk” ifadelerini kullandı.

Maraş’ın açılmasının aynı zamanda “Mavi Vatan” stratejisi açısından da önemli bir adım olduğunu kaydeden Tatar, “Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olarak, KKTC’nin bağımsızlığını ve özgürlüğünü pekiştirme adına egemenlik hakkımızı kullanarak kapalı Maraş’ın açılması, Türk dünyasına da büyük bir hizmet olmuştur” dedi.

MARAŞ’IN UZUN VADELİ PLANLARI
Kapalı Maraş ile ilgili ilk hedeflerinin bazı alanları halkın kullanımına açmak olduğunu ve bu hedefe ulaştıklarını belirten Tatar, “Uzun vadede hedefimiz, Maraş’ta bazı binaların yıkılarak yeniden yapılması, bazı binaların da tadil edilerek milli ekonomiye kazandırılmasıdır” dedi. Maraş’ın açılmasının ekonomiye doğrudan ve dolaylı önemli katkılar sağladığını vurgulayan Tatar, “Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden sorunların giderilmesini umuyorum” diye konuştu.

Tatar, 1571’den sonra Kıbrıs’ın çoğunun vakıf malına dönüştürüldüğünü ve İngiltere’nin 1878’de yapılan anlaşmaya aykırı olarak Maraş’taki vakıf mallarını Rumlara devrettiğini belirterek, “Şu anda Kıbrıs Vakıflar İdaresi (Evkaf), bu konu üzerine çalışıyor ve vakıf mallarının devredilmesi ile ilgili itirazları var. Yargı bu durumu dikkate alıyor. İnşallah bu şekilde de çözümler olacaktır” ifadelerini kullandı.

“FEDERASYON TEMELLİ MÜZAKERELER GERİDE KALDI”
Tatar, Maraş’ın Annan Planı Referandumu (2004) ve Crans-Montana görüşmelerinde (2017) masaya geldiğini ve Rumlara iadesinin konuşulduğunu hatırlatarak, “Rumlar ne federasyon ne de Maraş’ı istediler. Bu nedenle federasyon temelli müzakereler artık geride kaldı” dedi. Kıbrıs’ın kuzeyinin bundan sonra kendi yolunda devam edeceğini ifade eden Tatar, “Egemen bir devlet olarak Maraş’ın üzerindeki her türlü tasarruf hakkı bize aittir” dedi.

MARAŞ AÇILIMI VE GELİŞMELER
18 Haziran 2019’daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararlaştırıldı.

KKTC sınırları içerisinde yer alan Maraş’ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020’de açıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2021’de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında bir bölge daha askeri olmaktan çıkarıldı ve böylece Maraş’ın yüzde 3,5’lik kısmı sivil hale getirildi.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki makamlar, Maraş’ta taşınmazı olan Rumlar ve 3. ülke vatandaşlarına Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuru yapmaları çağrılarını sürdürüyor. Kıbrıs’ın güneyi ise Maraş’ta yapılan açılım dahil tüm süreçlere karşı çıkarken, Kıbrıs’ın kuzeyindeki makamlar, Maraş’ta sahip oldukları egemenlik iddiasıyla bölge üzerindeki tasarruflarını kimseyle paylaşmayacaklarını ısrarla dile getiriyor.

Exit mobile version