Bugün Kıbrıs
JEOPOLİTİK KİMLİĞİN DEĞİŞİMİ
AKEL’in gerçekleştirdiği Kritik Aşama başlıklı konferansta konuşan Kıbrıs Üniversitesi Türk ve Orta Doğu Çalışmaları Bölümü’nden Akademisyen Nikos Muduros, ilk olarak KKTC’nin jeopolitik kimliğinin değiştiğine işaret etti. Ankara’nın, KKTC’yi Doğu Akdeniz’deki güvenlik stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü belirten Muduros, “Ankara’nın gözünde KKTC, Türkiye’nin ‘mavi vatan’ konseptinin bir parçası olmalı” dedi. Bu bağlamda, askeri üsler ve yeni altyapı projeleri gibi girişimlerin ortaya çıktığını ifade etti.
YÖNETİLEBİLİRLİK MESELESİ
İkinci olarak, Ankara’nın KKTC’nin yönetilebilirliğine bakışında derin bir değişiklik olduğunu belirten Muduros, Türkiye’deki siyasi akımların KKTC üzerindeki etkisine dikkat çekti. “Türk sağının tüm yelpazesi, Türk İslamcılığı akımına kadar genişletildi” diyen Muduros, Türkiye’nin ekonomik etkisinin de arttığını vurguladı. Mustafa Akıncı’ya yönelik siyasi darbenin bu değişimin en belirgin anlarından biri olduğunu ekledi.
KÜLTÜR SAVAŞLARI
Üçüncü olarak, Kıbrıs Türk toplumunda derinleşen kültürel çatışmalara değinen Muduros, siyasi süreçlerin kültürel hale geldiğini belirtti. “İdeal vatandaş artık değer sistemi, yaşam tarzı ve dini normlara göre değerlendiriliyor” dedi. Muduros, Kıbrıs Türk toplumuna yönelik eski Türk İslam algısının geri döndüğünü ve bunun toplum üzerindeki etkilerini sorguladı.
Muduros, Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik politikalarında kültürel ve medeniyet eksenli bir yaklaşımın eksikliğine dikkat çekerek, Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’ın şu sözlerini aktardı: “Kıbrıs’ı medeniyet ve kültür düzeyinde kaybettiğimizin farkına varmalıyız.”
Son olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik kapsamlı bir politika geliştirmediğini belirten Muduros, asimilasyona ve ötekileştirmeye karşı ortak kimlik ve kültürün güçlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede, spor, kültür ve ekonomi alanlarında işbirliği politikalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.