Bugün Kıbrıs

Kasulidis’ten uyarı: “Kıbrıs sorunu patlamaya hazır bir bomba”

Bugün Kıbrıs

Güney Kıbrıs’ın eski Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kasulidis, Lefkoşa’nın güneyinde 5 Ekim’de AKEL tarafından düzenlenen “Kritik Aşama” konulu konferansın ilk oturumunda, “Dünyada ve Dönemimizde Kıbrıs Sorunu” başlığı altında görüşlerini paylaştı. “Bugün burada, Kıbrıs sorununu konuşmak ve olası çözüm yollarını tartışmak üzere toplandık” diyerek sözlerine başlayan Kasulidis, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı. “Çözümsüz bir mesele kalıcı olarak dondurulamaz. Bugünkü Orta Doğu’daki belirsizlik ortamını düşünürsek, Kıbrıs sorunu patlamaya hazır bir bomba gibidir” dedi.

Kasulidis, Türkiye’nin tutumuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Avrupa Birliği ve Brleşmiş Milletler (BM) ile birlikte, Kıbrıs’ta iki toplumlu ve iki kesimli bir federasyonun kurulmasını desteklemeye devam edeceğiz. Kıbrıs Türk toplumu, federal Kıbrıs devleti içinde Avrupa Birliği üyesi bir yapı olarak kalmalıdır. Bağımsız bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması mümkün değildir ve bu durum uluslararası hukuk açısından da kabul edilemez.

Ancak son dönemde Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyine yaptığı müdahaleler ve askeri hareketliliği artırma çabaları bölgedeki gerginliği tırmandırmaktadır. Bu durum, Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasına yol açabilir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü uluslararası hukuk tarafından da korunmaktadır ve bu statünün değiştirilmesi mümkün değildir.

Uluslararası toplumun desteği ile Kıbrıs sorununun barışçıl bir çözüme kavuşması için elimizden geleni yapacağız. Kıbrıs halkının ortak bir gelecek kurma iradesi göz ardı edilmemelidir. Kıbrıs, sadece iki toplumun değil, tüm bölgenin istikrarı açısından önemli bir konuma sahiptir.”

GUTERRES ÇERÇEVESİ VE GÜVENLİK KAYGILARI
Kasulidis, BM Genel Sekreteri tarafından sunulan Guterres Çerçevesi’nin önemine değindi: “Bu maddeler, müzakerelerin tekrar başlaması için iyi bir temel oluşturuyor.” Ayrıca, Crans Montana görüşmelerinden sonra ortaya çıkan güvenlik kaygılarına dikkat çekerek, “Kıbrıs’ta uluslararası bir güvenlik mekanizmasının kurulması fikri üzerinde daha fazla durmalıyız” dedi.

SİYASİ EŞİTLİK VE FEDERAL ÇÖZÜM
Kıbrıs’ta siyasi eşitlik kavramının netleştirilmesi gerektiğini belirten Kasulidis, “Siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlık ve merkezi hükümet kararlarının iki toplumun da onayıyla alınmasını içeriyor” diye konuştu.

Son olarak, çözüm sürecinde gençlerin ve kadınların aktif rol alması gerektiğini belirten Kasulidis, “Geleceğimizi inşa ederken, toplumun tüm kesimlerinin sürece dahil olması, barışın kalıcı olmasını sağlayacaktır” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Exit mobile version