Bugün Kıbrıs

İpek Borman federasyonu köylerde anlatmayı önerdi: “Toplumlar çözümü kucaklamalı”

Bugün Kıbrıs

Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Akademisyen İpek Borman, AKEL’in düzenlediği konferansta “Son kilometreyi nasıl kat ediyoruz?” başlıklı oturumda Kıbrıs sorununun çözümüne yönelk önerierde bulundu. Konunun sadece liderler düzeyinde değil, toplumsal bir perspektiften ele alınması gerektiğine vurgu yaptı. Borman, “Kıbrıs sorunu dediğimiz şey, esasen toplumları, bu toplumda yaşayan bireyleri ilgilendiren, onların hayatlarını dönüştürecek bir meseledir,” diyerek, sorunun toplumsal dinamikler açısından önemine dikkat çekti.

TOPLUMSAL DİNAMİKLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ
Borman, 2004 yılında yapılan çözüm planının Kıbrıs Rum liderliğince desteklenmemesinin ardından Kıbrıs Türk tarafının farklı bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, “Toplumsal dinamiklerin ne kadar önemli olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz,” dedi. Crans Montana sürecine de değinen Borman, çözümün ana unsurlarının belirli olduğunu ve siyasi iradenin önemine dikkat çekti.

TOPLUMLAR FEDERAL ÇÖZÜME HAZIRLANMALI
Toplumların federal çözüme hazırlanmasının önemine vurgu yapan Borman, “Bizim bir an önce toplumları federal bir çözüm yönünde hazırlamaya başlamış olmamız gerekirdi,” diyerek, bu hazırlığın sadece liderler ve sivil toplum örgütleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini ifade etti. Borman, özellikle kırsal kesimde yaşayan insanların Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerden habersiz olduğunu ve bu durumun ciddi bir kopukluğa yol açtığını belirtti.

KADINLAR VE GENÇLER SİYASİ AKTÖR OLMALI
Konuşmasında kadınlar ve gençlerin rolüne de değinen Borman, “Kadınların, gençlerin siyasi aktörler olarak bu çözümü gerçekleştirmede ana siyasi aktörlerden biri olması gerekir,” diyerek, toplumsal cinsiyet eşitliği ve gençlerin vizyonunun önemine dikkat çekti. Borman, katılımcı ve kapsayıcı bir süreç kurgusunun gerekliliğini vurguladı.

Son olarak Borman, Kıbrıs sorununa dair çözüm çabalarının toplumlar tarafından kucaklanması gerektiğini belirterek, “Toplumlar içerisinde bütün bunların ne anlama geldiği değişiyor. Dolayısıyla toplumların bunu kucaklamaya, bir çözümü sahiplenmeye ihtiyacı var,” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version