Bugün Kıbrıs

Öğretmen sendikalarından ortak mesaj: Barışın, demokrasinin ve adaletin önemini öğretmek bizim sorumluluğumuzdur

Bugün Kıbrıs

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk Öğretmen Sendikaları, Dünya Öğretmenler Günü kapsamında gerçekleştirdikleri ortak açıklamada, eğitimin geleceğini şekillendirmek için öğretmenlerin sesine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. POED, KTOS, OELMEK, KTOEOS, OLTEK ve DAU-SEN tarafından yapılan açıklamada, öğretmenlerin hem Kıbrıs’ta hem de dünya genelinde toplumların gelişimine yaptığı katkılar hatırlatılarak, bu katkıların daha da güçlendirilmesi için yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

“ÖĞRETMENLER EĞİTİMİN MERKEZİNDE OLMALI”
Sendikalar tarafından yapılan açıklamada bu yılın temasının “Öğretmenlerin Sesine Kulak Verin – Eğitim İçin Yeni Bir Toplumsal Sözleşmeye Doğru” olarak belirlendiği ve bu temanın öğretmenlerin eğitimin geleceğini şekillendirmedeki rolünün önemini bir kez daha ortaya koyduğu ifade edildi. Öğretmenlerin, özellikle zorlu zamanlarda öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir eğitim sistemi inşa etmede kritik bir rol oynadığına dikkat çekildi.

“EŞİTLİK, ÇEŞİTLİLİK VE KATILIM” VURGUSU
Öğretmen sendikaları, eğitimin eşitlik, çeşitlilik ve katılım temelinde yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, bu hedeflere ulaşmanın öğretmenlerin iyi eğitilmiş, iyi desteklenmiş ve değerli hissetmeleri ile mümkün olabileceğini söyledi. Açıklamada, okullarda ayrımcılıkla mücadele etmek ve hoşgörü ortamı yaratmanın hem öğrenciler hem de öğretmenler için güvenli alanlar oluşturmanın ilk adımı olduğu ifade edildi.

“Öğretmenlerin sesine kulak verilmeli, eğitimde kaliteyi artırmak ve daha kapsayıcı bir sistem yaratmak için öğretmenlerin talepleri dikkate alınmalıdır” denilen açıklamada, bu taleplerin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada ve toplumların demokratikleşmesinde önemli bir yere sahip olduğu kaydedildi.

“ÖĞRETMENLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN KAMUSAL YATIRIM ŞART”
Öğretmenlerin sesine kulak vermenin yanı sıra, onları güçlendirecek ve mesleklerini verimli bir şekilde icra etmelerini sağlayacak kaynakların da sağlanması gerektiği vurgulandı. Bu kapsamda, eğitime sürdürülebilir kamusal yatırımların yapılmasının ve okulların herkes için yüksek nitelikli eğitim sunabilecek kapasiteye ulaştırılmasının elzem olduğu ifade edildi. Açıklamada, eğitimin kamusal alan ve eşit erişim ilkelerini baltalayan özelleştirme ve ticarileşme eğilimlerine karşı korunması gerektiği de vurgulandı.

“ÖĞRETMENLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ TOPLUMSAL BARIŞA KATKI SAĞLAR”
Öğretmen sendikaları, öğretmenlerin güçlendirilmesinin sadece öğrencilere ihtiyaç duyacakları becerileri kazandırmakla kalmayacağını, aynı zamanda barış, uzlaşma ve sosyal uyum değerlerini de teşvik eden bir eğitim sistemi oluşturulmasına olanak sağlayacağını belirtti. “Birlikte, herkes için daha iyi ve daha adil bir gelecek inşa edebiliriz” ifadelerine yer verilen açıklamada, eğitimcilerin toplumsal barışın inşasında ve demokratik değerlerin yerleşmesinde önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çekildi.

“KARŞILIKLI SAYGI VE ANLAYIŞLA DAHA GÜZEL YARINLAR İÇİN ÇALIŞMAK SORUMLULUĞUMUZDUR”
Açıklamanın sonunda, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmen sendikaları olarak ülkede karşılıklı saygı ve anlayış temelinde daha güzel yarınlar için çalışmanın sorumluluğunu taşıdıklarını ifade eden sendika temsilcileri, okullarda barış, demokrasi ve adaletin önemini öğretmenin de bu sorumluluğun bir parçası olduğuna vurgu yaptı.

Ortak açıklama, “Ülkemizde de karşılıklı saygı ve anlayışla daha güzel yarınlar için çalışmak, okullarımızda barışın, demokrasinin ve adaletin önemini öğretmek bizim sorumluluğumuzdur” ifadeleriyle son buldu.

Ortak bildiride imzacı örgütler ise, POED (İlköğretim Eğitimcileri Kıbrıs Rum Sendikası), KTÖS (Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası), OELMEK (Ortaöğretim Eğitimcileri Kıbrıs Rum Sendikası), KTOEÖS (Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası), OLTEK (Teknik Eğitimciler Kıbrıs Rum Sendikası) ve DAÜ-SEN (Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası).

Exit mobile version