Bugün Kıbrıs

“Elektriğe 14 Ayda % 167 zam yapıldı”

Bugün Kıbrıs

EL-SEN Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, son 14 ayda elektriğe yapılan zam oranının yüzde 167’ye ulaştığını belirterek, zamların en önemli nedeninin kötü yönetim ve yanlış enerji politikaları olduğunu ifade etti. Peksever, elektrik üretiminde maliyetlerin düşürülmesi ve daha verimli enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

“KIB-TEK’İN ÜRETİM KAPASİTESİ GEREKSİZ YERE DÜŞÜRÜLDÜ”
Peksever, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) üretim kapasitesinin kasıtlı olarak düşürüldüğünü kaydettiği açıklamasında, KIB-TEK’te daha düşük maliyetle elektrik üreten makinelerin bakım ve yedek parça tedariğinin geciktirildiğini, bu yüzden bu makinelerin devre dışı kaldığını kaydetti. Ayrıca, ihalesiz olarak alınan kalitesiz yakıtların makinelerde hasara yol açtığını ve üretim gücünü azalttığını belirtti.

“AKSA’YA YAPILAN SÖZLEŞME UZATIMI İHALESİZ OLARAK GERÇEKLEŞTİ”
Hüseyin Peksever, 2023 yılı Ağustos ayında AKSA’nın sözleşme süresi henüz dolmadan, ihalesiz olarak uzatıldığını ve şirketin kapasitesinin 175 MW’a çıkarıldığını dile getirerek, bu durumun ülkenin enerji politikalarını ipotek altına aldığını söyledi. KIB-TEK’in 10 dolar cent/kWh maliyetle üretim yapabilecekken, AKSA’dan 16 dolar cent/kWh alım garantisiyle elektrik alınmak zorunda bırakıldığını ifade etti.

“KÖTÜ YÖNETİMİN BEDELİ HALKIN OMUZLARINA YÜKLENİYOR”
Elektrik üretiminde en yüksek girdi maliyetlerinden birinin yakıt olduğunu söyleyen Peksever, KIB-TEK’te ucuz ve az yakıt tüketen santral modellerinin kullanılmaması ve kötü yönetim nedeniyle elektrik maliyetlerinin yükseldiğini vurguladı. Bu durumun sanayi, üretim ve genel yaşam maliyetlerini artırdığını belirten Peksever, “Hayat pahalılığı bu yüzden düşmüyor. Elektrik üretimi, kötü yönetimle pahalı hale getiriliyor ve bedeli halkın sırtına yükleniyor” dedi.

“ÖZELLEŞTİRİLMİŞ KURUMLARIN ENERJİ TÜKETİM BEDELLERİ ZAMANINDA TOPLANMIYOR”
Peksever, elektrik üretiminde çevreci ve ekonomik santral yatırımlarının yapılmadığını ve mevcut durumda Güney Kıbrıs’tan daha yüksek maliyetle elektrik satın alındığını da ifade etti. Ercan Havalimanı gibi özelleştirilmiş kurumların enerji tüketim bedellerinin gününde tahsil edilmediğini ve yüksek faiz oranlarıyla borçlandırıldığını da belirtti.

“ÇÖZÜM: İYİ YÖNETİM VE UCUZ, ÇEVRECİ, KESİNTİSİZ ÜRETİM”
EL-SEN Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, çözümün iyi bir yönetim anlayışı ile KIB-TEK’te verimli ve çevreci bir üretim modeli oluşturmak olduğuna işaret ederek, “Daha ucuz yakıt türleri ve az yakıt tüketen santraller kullanmak, enerji arz güvenliğini sağlamak ve elektrik maliyetlerini düşürmek mümkündür. İyi bir yönetimle elektrik üretimi ucuz, çevreci ve kesintisiz hale gelebilir” diye konuştu.

Peksever’in paylaştığı son 8 aylık artış tablosu şöyle:

Exit mobile version