Bugün Kıbrıs

BM: İsrail saldırılarından kaçan yaklaşık 100 bin Lübnanlı mülteci Suriye’ye geçti

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre İsrail’in Lübnan’daki saldırıları devam ederken son iki haftada yaklaşık 100.000 kişi sınırı geçerek Suriye’ye geçti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve ortak kuruluşlarının sınır geçiş noktalarında gıda, su, battaniye ve tıbbi destek sunduğu belirtildi.

UNHRC, Lübnan ve Suriye’deki insani krizin hafifletilmesi amacıyla bağış desteği için “Acil Çağrı” başlattı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülkede tahminen 1 milyon kişinin yerinden edildiğini söyledi ve Lübnan’ın “tarihindeki en büyük yerinden edilme dalgasını” yaşadığını sözlerine ekledi.

Suriye’ye geçenler kendilerini, 2023’teki yıkıcı depremlerle daha da kötüleşen, kendi insani krizinden muzdarip, savaştan zarar görmüş başka bir ülkede buluyorlar.

Yaklaşık 5.000 Lübnanlı mülteci Suriye’nin başkenti Şam’ın bir banliyösüne sığındı.

Pazartesi günü İsrail ordusu, Hizbullah hedeflerine karşı “sınırlı” kara operasyonu başlatmasının ardından, İsrail sınırına yakın yerlerde bulunan Lübnanlıları evlerini terk etmeleri konusunda uyardı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Hizbullah’ın üst düzey komutanlarını hedef alan bir operasyon olarak tanımladığı İsrail’in güney Lübnan ve Beyrut’a yönelik sınır ötesi saldırılarını yoğunlaştırmaya başlamasından bu yana geçen iki hafta içinde 1.000’den fazla Lübnanlının öldüğünü ve 6.000’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

ÜÇÜNCÜ ÜLKE VATANDAŞLARI TAHLİYE EDİLİYOR
İsrail’in saldırıları devam ederken birçok ülke vatandaşlarını Lübnan’dan tahliye etmeye başladı.

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’daki Türkiye vatadandaşlarının tahliyesine ilişkin salı günü yaptığı açıklamada “Vatandaşlarımızın deniz veya hava yoluyla tahliye edilmesi için alternatif planlar hazırlanmıştır” denildi.

Bulgaristan’ın geçici başbakanı Dimitar Glavchev, Pazartesi günü çoğu çocuklu ailelerden oluşan 89 kişinin Lübnan’dan tahliye edilmesinin ardından 61 Bulgar vatandaşının düzenlenecek ikinci bir seferle tahliye edilmek istediğini bildirdi. Ancak Lübnan’da bulunan 400 Bulgar vatandaşından sadece 160’ı tahliye edilmek istediğini beyan etti.

Bulgaristan, salı günü düzenlenen seferdeki boş koltukların diğer AB ülkelerinin vatandaşlarına teklif edildiğini açıkladı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Lübnan’da bulunan 1,000 İspanyol vatandaşını ülkeyi terk etmeye çağırdı.

Albares, ülkeden ayrılmak için hala ticari uçuşların mevcut olduğunu ve hazırlık yapmak üzere İspanya Savunma Bakanlığı ile temas halinde olduğunu söyledi.

İngiliz hükümetinin tahsis ettiği bir uçak çarşamba günü İngiltere vatandaşlarını tahliyesi için Beyrut’tan ayrılacak.

İngiliz hükümeti, İngiltere vatandaşlarının, eşlerinin ya da partnerlerinin ve 18 yaşın altındaki çocuklarının bu haktan yararlanabileceğini ve önceliğin en savunmasız durumda olanlara verileceğini açıkladı.

Bu duyuruya kadar hükümet İngilizleri ticari uçuşlarla ülkeyi terk etmeye çağırıyordu.

Güney Kıbrıs’ta ise Dışişleri Bakanı, üçüncü ülke vatandaşlarının Lübnan’dan Doğu Akdeniz’deki ada ülkesine tahliyelerinin “şu ana kadar yavaş ve kontrollü” olduğunu belirtti.

Exit mobile version