Bugün Kıbrıs

Tatar: “Guterres’in birtakım gelişmelere bağlı olarak davet ettiği yemeğe hayır diyemezdim”

Bugün Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar, 2024-2025 yasama yılının açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Tatar, Kuzey Kıbrıs’ın bağımsız ve egemen bir devlet olarak Türkiye ile iş birliği içinde gelişmeye devam edeceğini vurguladı.

Tatar, dünya genelinde yaşanan ekonomik ve sosyal sıkıntılara dikkat çekerken, Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin bölgeyi etkilediğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan ekonomik ve mali iş birliği protokollerinin önemine değinen Tatar, Kuzey Kıbrıs’ın kurumsal yapısının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40. yılını geride bıraktığını hatırlatarak, Cumhuriyet Meclisi’nin yeni binasına taşınmasının 15 Kasım 2024’e kadar tamamlanacağını söyledi. Ayrıca, Metehan bölgesinde kurulacak yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi ve Yüksek Mahkeme binası projelerinin süratle devam ettiğini belirtti.

İki devletli çözüm vurgusu yapan Tatar, Kıbrıs sorununun çözümünde egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyit edilmesi gerektiğini savundu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği bu politikanın altını çizen Tatar, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres’in çok tecrübeli saygı duyulan bir isim olduğunu kaydeden Tatar, “Genel Sekreter Kıbrıs konusunda çok tecrğbeli ve güvendiğimiz bir kişi. Kendisi bize birtakım gelişmelere bağlı olarak informal, gayriresmi bir yemekte, ajandanın olmadığı bir ortamda, güçlü bir yemek ortamında bir temasın hepimize faydası olacağını ifade etti. Ben de tabii ki buna hayır diyemezdim. Buna evet dedim” açıklaması yaptı.

Tatar, yasama yılının hayırlı olmasını dileyerek, milletvekilleri ve meclis çalışanlarına teşekkür etti. Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Halkı için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum,” diyerek sözlerini tamamladı.

Tatar’ın konuşması şöyle:

Exit mobile version