İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki dünkü konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu.
İlk belirlemelere göre, saldırılarda ölü sayısı 6’ya, yaralı sayısı 91’e yükseldi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargâhını hedef aldıklarını açıkladı. Axios haber sitesi İsrailli bir kaynağa dayandırdığı haberinde saldırının hedefinin Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah olduğunu ve İsrail ordusunun Nasrallah’ın vurulup vurulmadığını kontrol ettiğini belirtti.
Hizbullah’a yakın bir kaynak Reuters’a Nasrallah’ın hayatta olduğunu söylerken, İran’ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah’ın güvende olduğunu bildirdi. İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada Tahran’ın Nasrallah’ın durumunu kontrol ettiğini söyledi.
Beyaz Saray’dan da İsrail’in Beyrut’u vuracağı konusunda önceden uyarılmadıkları açıklaması geldi. The New York Times, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’ni evinde acil toplantıya çağırdığını yazdı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırının yaşandığı ve Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesinin boşaltılması çağrısında bulundu ve ordu Beyrut’ta Hizbullah’a ait stratejik binaları hedef alacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Önümüzdeki günlerde tüm tarafların yapacağı tercihler bu bölgenin hangi yolda ilerleyeceğini belirleyecek” açıklamasında bulundu.
Öte yandan, İsrail, Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine şiddetli saldırılar düzenlemeye devam ediyor.
İsrail basını, İsrail Başbakanlık Ofisi’nin, Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’na hitap etmek üzere ayrılmadan önce, hava saldırısını onayladığını gösteren bir fotoğraf yayımladığını yazdı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargâhını hedef aldıklarını açıkladı.
Hizbullah’ın karargâhını sivil yapıların altına gizlediğini savunan Hagari, hedef aldıkları isme ilişkin bilgi paylaşmadı.
İsrail basını ise İsrail ordusunun Beyrut’taki bombardımanında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ı hedef aldığını öne sürdü.
İsrail’den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu’nun BM’de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı.
Nasrallah hayatta mı, öldü mü?
İsrailli yayın organı Kanal 12 ise Netanyahu’nun Beyrut’taki saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ölüp ölmediğine ilişkin soruya “Bekleyin” yanıtını verdiğini aktardı. İsrail basını, Nasrallah’ın hedef alınan karargâhta olduğunu ancak henüz öldüğünü doğrulayan kesin bir kanıt olmadığını öne sürdü.
İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut’ta hedef aldığı noktada “Nasrallah’ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını” ve bu saldırıda “sığınak delici” bombalar kullanıldığı belirterek, “saldırının düzenlendiği noktada bulunan birinin sağ çıkmasının zor olduğunu” iddia etti.
Axios haber sitesi İsrailli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, saldırının hedefinin Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah olduğunu ve İsrail ordusunun Nasrallah’ın vurulup vurulmadığını kontrol ettiğini belirtti.
Hizbullah’a yakın bir kaynak Reuters’a Nasrallah’ın hayatta olduğunu söylerken, İran’ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah’ın güvende olduğunu bildirdi. İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada Tahran’ın Nasrallah’ın durumunu kontrol ettiğini söyledi.
Öte yandan İbranice yayın yapan İsrail kamu yayıncısı Kan, “Hasan Nasrallah hedef alınan karargâhtaydı ancak henüz öldüğünü doğrulayan kesin bir kanıt yok” diye yazdı.
Üst düzey bir İsrailli yetkili, CNN’e yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı hedef alan saldırının başarılı olup olmadığını söylemek için “çok erken” olduğunu söyledi. Yetkili, yaz aylarında Gazze’de Hamas lideri Muhammed Deif’i öldüren İsrail operasyonunun başarılı olduğunun teyit edilmesinin haftalar aldığını hatırlatarak “Bu bir zaman meselesi” dedi.
Nasrallah’ı hedef alma kararının “çok zor bir karar” olduğunu söyleyen yetkili, teyidin her an gelebileceğini belirterek “İstihbarata bağlı, genellikle gizlemeye çalışırlar” dedi.
Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi de CNN’e, Nasrallah’ın hayatta olup olmadığına dair bilgiyi beklediklerini söyledi.
Walla internet sitesine konuşan kaynak da “Nasrallah’ın burada bulunduğuna ilişkin işaretlerin arttığını ve buradan kurtulmasının zor olduğunu” savundu.