Bugün Kıbrıs

TÜRKİYE SERMAYESİNİN KIBRIS’TAKİ STRATEJİK EGEMENLİĞİ

Bugün Kıbrıs

ENERJİ, HAVALİMANI, İLETİŞİM
Rizeli Cemil Kazancı’nın sahibi olduğu enerji devi AKSA da ilk 10’da yer alarak vergi rekortmenleri listesine girdi. Ülkenin en kritik alanını elinde tutan AKP’li Kazancı’nın şirketi 155 milyon vergi ödedi. Rizeli Emrullah Turanlı ise büyük ortağı olduğu Ercan Havalimanını işleten T&T’yi zararda göstererek hiç vergi ödemedi. Türkiye Varlık Fonu’na devredilen Turkcell’in şirketi ise sadece 49 milyon lira vergi ödeyerek rekortmen oldu.

KİLİT SEKTÖR TURİZM ELLERİNDE
Adanın lokomotif sektörü turizme hakim olan da Türkiyeli iş insanları. Rizeli Besim Tibuk’un Merit Otelleri 414 milyon lira vergi ile rekortmen oldu. Siyasete yön veren MHP’li Ahmet Erbaş’ın sahibi olduğu bilinen Pasha Grup ise yaklaşık 73 milyon lira ile rekortmenler listesinde. Sağ siyasetçilerle kurduğu ilişkilerle anılan Concorde Otellerinin sahibi Necati Yağcı’nın şirketi ise 55 milyon lira vergi ile ilk 25’te.

TÜRKİYE BANKALARI KAZANIYOR
2023 Kurumlar Vergisi sıralamasında ilk sırayı Türkiye İş Bankası aldı. İş Bankası 500 milyon liraya yakın vergi ödedi. Üçüncü sırada ise 288,5 milyon lira civarında vergi ile Türkiye Halk Bankası yer aldı. Vergi rekortmenleri listesinde ilk onda dört büyük Türkiye bankası yer alıyor. Vergi rekortmeni bankalar Kıbrıs’tan parayı toplayıp Türkiye’de işletiyor.

Vergi listelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version