Bugün Kıbrıs

ERDOĞAN’IN İKİLEMİ: ULUSLARARASI HUKUK MU, KKTC’NİN TANINMASI MI?

Bugün Kıbrıs

FEDERASYON DIŞINDAKİ MODELLER
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu’na hitabının ardından BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya geldi. Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi haklarının tescilini istedi. Erdoğan, federasyon modeli dışındaki çözüm imkanlarının tarafların katılımıyla BM himayesinde bir toplantıda ele alınabileceğini vurguladı. KKTC’nin devlet olarak tanınmasının Ada’daki gerçekleri dikkate alan bir çözümün anahtarı olacağını savundu.

ERDOĞAN BM’DE ŞÖYLE KONUŞTU:
“Deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka göre sınırlandırılması tüm bölgenin menfaatinedir. Türkiye enerji ve çevre başta olmak üzere her türlü yapıcı işbirliğine hazırdır. Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’nin anahtar rolü yadsınamaz. Kıbrıs adasının kuzeyi ve batısında ilan edilmiş kıta sahanlığında Türkiye’nin, adanın tümünün etrafında ise Kıbrıs Türklerinin hakları vardır.”

“İKİ AYRI DEVLET”
“Federasyon modeli geçerliliğini tamamen yitirmiştir. Adada iki ayrı devlet ve iki ayrı halk vardır. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır. (Salondan alkış sesleri yükseldi). Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurmaya davet ediyorum.”

Exit mobile version